Pakistan uspješno testirao balističku raketu

Prošlog četvrtka je Indija, koja kao i Pakistan posjeduje nuklearno naoružanje, testirala svoj projektil (GALLO / Getty)

Pakistan je uspješno izveo test balističke rakete srednjeg dometa koja može nositi nuklearne bojeve glave, manje od sedam dana nakon što je Indija testirala svoj projektil dugog dometa.

“Pakistan je danas s uspjehom izvršio pokusno lansiranje balističke rakete srednjeg dometa tipa Shaheen-1A”, saopćila je pakistanska vojska u srijedu.

Projektil je lansiran u Indijski okean, a vojska je izjavila da je njegov novi dizajn „poboljšan u dometu i tehničkim parametrima“, ali je odbila dati druge detalje.

Vjeruje se da su prethodne verzije rakete imale prosječan domet od blizu 750 kilometara.

Stručnjaci drže da testirani projektil može dosegnuti mete udaljene 2.500 do 3.000 kilometara, što znači da može pogoditi Indiju, prenosi AFP.

Prošlog četvrtka je Indija, koja kao i Pakistan posjeduje nuklearno naoružanje, testirala projektil koji je u stanju ispaliti nuklearne bojeve glave do Pekinga i istočne Evrope, odnosno do udaljenosti od 5.000 kilometara.

Reakcije regije

Novinar Al Jazeere Imtiaz Tyab, koji izvještava iz prijestolnice Islamabada, rekao je da testiranje raketa u Indiji i Pakistanu dolazi u momentu kada su se zategnuti odnosi ove dvije zemlje počeli poboljšavati.

„Tokom posljednjih nekoliko mjeseci ovi odnosi su počeli zatopljavati. Imate Pakistan koji nudi Indiji status trgovinskog partnera, a Indija otvara ključni granični prelaz… Također, ne tako davno pakistanski predsjednik Asif Ali Zardari posjetio je Indiju gdje se sastao sa premijerom Manmohanom Singhom“, rekao je Tyab.

Dipankar Banerjee, penzionirani general indijske vojske, koji trenutno radi u Institutu za mir i konflikte, rekao je za Al Jazeeru da je „Pakistan informirao Indiju dva dana ranije“ da će testirati raketu, te da „ne postoji zabrinutost u regiji zbog toga“.

„Što se tiče Indije, mi nismo nimalo zabrinuti zbog ovakvog razvoja događaja“, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije