Pakistan uklanja nelegalna naselja

Pakistanska vlada pokrenula je akciju rušenja nelegalnih naselja u okolini Islamabada. Kažu kako postojanje tih naselja predstavlja opasnost po sigurnost. Stotine hiljada stanovnika prisiljene su tražiti novi dom.

U pakistanskim divljim naseljima počela je nova kriza. Vlasti su ih proglasile opasnim po sigurnost glavnog grada zemlje.

Islamabad je okružen sa više od četrdeset takvih naselja, u kojima žive stotine hiljada ljudi. Dio je već uklonjen, a preostala se ruše u nekoliko faza.

“Samo u okolini glavnog grada u ovim divljim naseljima živi nekoliko stotina hiljada porodica. Mogu reći da se sigurnosna situacija poboljšava nakon što smo počeli sa drugom fazom uklanjanja ovih naselja”, kaže Chaudry Nisar Ali Khan, ministar unutrašnjih poslova.

Sporno vlasništvo

Većina stanovnika ne posjeduje nikakve dokumente o vlasništvu nad zemljištem. Ipak, dio njih plaća najam osobama koje se predstavljaju kao vlasnici zemlje. Odbacuju tvrdnje vlasti i kažu da se pridržavaju zakona.

“Federalna agencija za istrage posjeduje detaljne podatke o svakom od nas. Mi smo siromašni. Ukoliko nas vlada istjera odavde, ne znamo kuda bismo pošli sa svojim porodicama”, kaže jedan stanovnik ilegalnog naselja.

A sve glasnije su optužbe da su korumpirane vlasti doprinijele uspostavi ovih naselja. Stoga je vlada bila primorana formirati istražnu komisiju koja treba utvrditi odgovornost za nastanak i širenje bespravnih naselja. A rast cijena najma u glavnom gradu samo doprinosi širenju ovih naselja. Veliki broj slabo plaćenih radnika samo tu može pronaći stan koji može platiti.

“Početak uklanjanja nelegalnih naselja oko glavnog grada će sigurno otvoriti i brojna druga pitanja. Optužbe za korupciju će morati biti ozbiljno istražene. A do tada će ova naselja predstavljati ruglo, jednako kao što predstavljaju sigurnosni izazov za nadležne sigurnosne službe”, izvještava Ahmad Barakat, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera