Pakistan: U napadu na džamiju deseci poginulih

U eksploziji koje se desila prije džume-namaza (molitva petkom) u južnoj dijelu Pakistana, provinciji Sindh, poginulo je najmanje 60 osoba, a nekoliko osoba je povrijeđeno, kazali su zvaničnici.

“Eksplozija se desila prije molitve petkom, a ispred džamije je bila velika grupa ljudi“, kazao je policajac Saqib Ismail Memon.

Ova šiitska džamija, koja se nalazi u centru grada Shikarpur, je 50 kilometara udaljena od grada Karachija.

Povrijeđeni su odmah prebačeni u vladinu civilnu bolnicu.

Oštećena džamija

“Ovakvi napadi neće povrijediti duh nacije“, kazao je ministar unutrašnjih poslova Chaudhry Nisar Ali Khan u svojoj izjavi koju je dao nakon napada.

 „Veliki broj povrijeđenih u teškom je stanju. Shikarpur je mali grad 500 kilometara sjeveroistočno od Karachija. Teže povrijeđeni prevezeni su u veće gradove, poput Larkane, udaljene 50 kilometara. U Shikarpuru ne postoji dovoljno kapaciteta za sve ranjene. Eksplozija je bila tako snažna da se dio džamije urušio. Veliki broj ljudi zatrpan je u ruševinama, odakle su ih spasioci izvlačili. Riječ je o velikom napadu, drugom velikom u manje od mjesec dana. Vlada je usvojila Nacionalni plan borbe protiv terorizma. To znači da će biti pokrenuta akcija protiv počinilaca, pogotovo zato što je riječ o šiitskoj zajednici. Poznato je da postoje oružane grupe lojalne pakistanskim talibanima koje redovno napadaju pripadnike šiitske manjine. S druge strane, šiitska zajednica tvrdi da mjere sigurnosti koje im vlasti pružaju nisu odgovarajuće i da su vlasti krive za sigurnosne propuste koji su omogućili posljednji napad”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Kamal Hyder.

Ovo je drugi napad na neku džamiju nakon što su sigurnosne snage u Pakistanu pojačale svoje aktivnosti protiv pakistanskih talibana i njihovih saveznika.

U prethodnom napadu na džamiju u gradu Rawalpind , koji se desio 10 januara 2015. godine, ubijeno je sedmero ljudi.

Ranije u petak je premijer Pakistana posjetio grad Karachi da bi prisustvovao političkom sastanku na kojem se diskutovalo o novim protuterorističkim mjerama.

Izvor: Al Jazeera