Oglasi

Pakistan traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Kašmira

Situacija predstavlja neposrednu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, navodi pakistanski ministar vanjskih poslova.
KašmirQureshi navodi da je ukidanje posebnog statusa Kašmira bio 'način za opravdanje upitnog i nepriznatog indijskog prisvajanja regije' Reuters/Arhiva

Pakistan je u utorak pozvao Ujedinjene nacije da sazovu hitan sastanak Vijeća sigurnosti zbog povećanih napetosti između Islamabada i New Delhija nakon ukidanja autonomije Kašmiru. 

"Situacija predstavlja neposrednu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti“, navodi pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi u pismu poslanom Vijeću, prenosi Hina.

Qureshi navodi da je ukidanje posebnog statusa Kašmira 5. avgusta bio „način za opravdanje upitnog i nepriznatog indijskog 'prisvajanja' regije“, kaže se u pismu. 

Opasnost od novog sukoba

„Također, prisutna je opasnost da će Indija potaknuti još jedan sukob s Pakistanom kako bi prebacila pažnju s nedavne okupacije Džamua i Kašmira“, dodao je Qureshi. 

Indijska vlada opozvala je članak 340. indijskog ustava koji je jamčio autonomiju te regije u svim pitanjima osim vanjske politike, odbrane i komunikacija.

Potez je podijelio Džamu i Kašmir na dva savezna teritorija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.