Pakistan: Smrtonosna eksplozija u blizini centra za vakcinaciju

Najmanje 14 ljudi je poginulo, a 20 ranjeno u eksploziji koja se dogodila u blizini centra za vakcinaciju protiv dječije paralize u gradu Quetti, saopćila je policija za Al Jazeeru.

Spasilački timovi prebacili su žrtve u civilnu bolnicu u Quetti, glavnom gradu provincije pakistanske pokrajine Balučistan, gdje je proglašeno vanredno stanje nakon eksplozije.

Al Jazeerin reporter Kamal Hyder javlja da su većina poginulih pripadnici snaga sigurnosti koji su išli da osiguravaju centar za vakcinaciju, te da je srijeda bio posljednji dan programa.

Kampanja protiv vakcinacije

“Jedan prolaznik je, također, poginuo u eksploziji”, izvijestio je Hyder.

Napad je uslijedio nakon što je u ponedjeljak pokrenuta kampanja protiv vakcinacije u Quetti i drugim okruzima Balučistana u ponedjeljak.

Pakistan je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na listi zemalja u kojima je dječija paraliza endemska bolest. Prošle godine je zabilježeno 49 novih slučajeva, što predstavlja pad u odnosu na 282 u 2014. godini.

Kampanja vakcinacije naišla je na protivljenje oružanih grupa poput pokreta Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) i njihovih saveznika.

Izvor: Al Jazeera