Pakistan se protivi rusko-indijskom sporazumu o S-400

S-400, Rakete, Raketni sistem
Pakistan poručuje kako zemlje koje prodaju oružje Indiji trebaju osigurati da njihova pomoć ne naruši ravnotežu moći u regiji (EPA)

Iz Ministarstva vanjskih poslova Pakistana su poručili kako se snažno protive sporazumu o raketnim sustavima protuzračne obrane S-400 između Rusije i Indije.

“Protivimo se bilo kakvoj utrci u naoružanju u južnoj Aziji i predlažemo mjere za promoviranje ograničenja i nuklearne i konvencionalne dominacije”, rekao je Mohammad Faisal, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Pakistana, prenosi Anadolija.

Istaknuo je kako zemlje koje prodaju oružje Indiji trebaju osigurati da njihova pomoć ne naruši ravnotežu moći u regiji.

Indija je 5. oktobra, tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina, potpisala ugovor o kupovini raketnih sustava S-400 vrijedan pet milijardi dolara.

Međusobne optužbe

Od prošlog mjeseca traju međusobne optužbe između suparničkih zemalja, Indije i Pakistana.

Odnosi između dvije zemlje pogoršani su nakon što je Indija optužila Pakistan da je povezan s naoružanim napadačem koji u Jammu i Kašmiru ubio 19 indijskih vojnika u rujnu 2016. godine.

Islamabad je oštro odbacio takve optužbe.

Od podjele i stjecanja neovisnosti 1947. godine Indija i Pakistan vodili su tri rata – 1948, 1965. i 1971. godine, a dva su bila zbog Kašmira.

Izvor: Agencije