Pakistan: Premijer i demonstranti ne uzmiču

U Pakistanu je počela parlamentarna sjednica o krizi u zemlji, nastaloj nakon višednevnih protesta.

Premijer Nawaz Sharif nije se obratio poslanicima, ali je dobio njihovu podršku.

Demonstranti, pak, ne napuštaju svoje šatore uprkos kritikama da ugrožavaju sigurnost i ekonomiju.

Oni ne namjeravaju odustati. Demonstranti kampiraju u centru Islamabada, oko Parlamenta i vladinih zgrada. Odbacuju optužbe kako ugrožavaju ekonomiju i izazivaju gubitke.

“Radnje su zatvorene? Škole su zatvorene? Ali, recite mi, kakve smo uopće mogućnosti imali u posljednjih 65 godina? Što smo dobili? Siromašni su na ulicama. Zbog koga? Zbog tih ljudi!”, ističe Mohammad Sher Imtiaz, učesnik protesta.

Uporni demonstranti

Premijer im, pak, poručuje s naslovnica kako neće odstupiti. I demonstranti uzvraćaju istom porukom – nema povlačenja, bez obzira na cijenu.

“I ja sam poslovni čovjek i, vjerujte mi, pretrpio sam milionske štete. Zatvorio sam fabriku i sve ostalo. Nije me briga ako i sve izgubim. Sve što želim jeste promjena u ovoj zemlji. Pa, ako mi ne možemo preživjeti ovdje, barem će budući naraštaji imati siguran i dostojanstven život”, ističe Shahid Iqbal, biznismen iz Faisalabada.

Premijer Nawaz Sharif pojavio se u parlamentu u kojem je počela maratonska sjednica zbog krize. Izlaganja poslanika mogla bi potrajati cijelu sedmicu. Vlast ima jasan stav o demonstracijama.

“Ovo je pobuna protiv Pakistana”, tvrdi Chaudhry Nisar Ali Khan, ministar unutarnjih poslova.

Podrška poslanika

Poslanici uglavnom podržavaju premijera Sharifa, bez obzira na to jesu li dio vlasti ili opozicije.

“Oba doma zajednički pokušavaju pronaći rješenje. Možemo spasiti demokratiju, Ustav i ovu zemlju”, naglašava Senator Zahid Khan, glasnogovornik Awami nacionalne stranke.

Međutim, Imran Khan, nekadašnja zvijezda kriketa, a sada političar koji vodi pobunu, premijeru odgovara sportskim rječnikom.

“Tvoja je runda gotova. Zašto ne napustiš teren? Čemu takva tvrdoglavost?”, pita Khan.

S obzirom na sve što se događa u Pakistanu, intenzivirani su kontakti vojnog i političkog vrha zemlje. To, opet, pojačava sumnje u moguće uključenje vojske. Ona u Pakistanu igra ključnu ulogu, a često je krize u zemlji rješavala vojnim udarima.

Izvor: Al Jazeera