Pakistan poručio da će odgovoriti na agresiju Indije

Pakistan je spreman odgovoriti na indijske provokacije (EPA)

Komitet za nacionalnu sigurnost Pakistana danas je odbacio tvrdnje Indije da je njena vojska pogodila navodni teroristički kamp blizu Balakota i najavio adekvatan odgovor.

Specijalnom sastanku Komiteta, kojim je predsjedavao premijer Imran Khan, prisustvovali su ministri vanjskih poslova, odbrane, finansija, načelnici svih rodova vojske i drugi civilni i vojni zvaničnici.

Na sastanku je ocijenjeno da je riječ o postupku Indije “za domaću upotrebu”, s obzirom na to da se približavaju izbori, a kojim su regionalni mir i stabilnost dovedeni u opasnost.

Kako se navodi, navodno područje napada otvoreno je medijima za provjeru na terenu.

Komitet je zaključio da je Indija izvršila “agresiju, na koju će Pakistan odgovoriti u vrijeme i na mjestu po vlastitom izboru”.

Pakistanski premijer naložio je da oružane snage i narod Pakistana ostanu pripremljeni za sve mogućnosti, dodaje se u saopćenju.

Indija je ranije izvršila zračni napad na “terorističke kampove” u pakistanskom dijelu Kašmira, kao odgovor na napad bombaša samoubice ranije ovog mjeseca, u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika u indijskom dijelu te sporne regije.

Oboren pakistanski dron

Pakistanski dron oboren je danas u Gujaratu, na zapadu Indije, saopćili su policijski izvori, javila je indijska televizija NDTV.

Ostaci letjelice viđeni su u blizini sela Nanghatad u Kutchu.

Incident između dvije zemlje koje raspolažu nuklearnim oružjem potvrdio je neimenovani policijski zvaničnik koji je rekao da se incident dogodio i da istraga traje.

Pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je prethodno na razgovor indijskog diplomata u Islamabadu da bi protestiralo zbog zračnih napada koje je Indija izvela na pakistansku teritoriju pred zoru.

Ministarstvo je saopćilo da je “indijska agresija prijetnja regionalnom miru i stabilnosti i da će Indija dobiti prikladan odgovor od Pakistana u vrijeme i na mjestu koje on odabere”.

Pakistan je danas upozorio Indiju, nakon što je izvela zračne udare pred zoru na njegovoj teritoriji, da je sada red na Islamabad da “iznenadi” svog rivala.

Glasnogovornik pakistanske vojske Asif Ghafoor osudio je indijski upad i odbacio njihovu tvrdnju da su rano jutros pogodili teroristički kamp u Pakistanu, prenio je AP.

Rekao je da su indijski avioni bili u pakistanskom zračnom prostoru samo četiri minute i povukli su se kad su ih izazvali pakistanski borbeni avioni.

Prema njegovim riječima, prije nego što su otišli, avioni su uspjeli izbaciti četiri bombe u blizini Balakota, ali nisu pričinili nikakvu materijalnu štetu.

Izvor: Agencije