Pakistan osuđuje blasfemično natjecanje u izradi karikatura

U Pakistanu osuđuju inicijativu Geerta Wildersa (AP)

Pakistanski senat jednoglasno je podržao rezoluciju kojom se osuđuje planirano takmičenje u izradi antiislamskih karikatura, koje namjerava organizovati desničarski holandski političar, što je prva akcija koju je preduzeo novi sastav tog tijela, izabranog prošlog mjeseca.

Senatori gornjeg doma parlamenta formalno su u ponedjeljak protestovali na najavu holandskog opozicionog lidera Geerta Wildersa da namjerava održati natjecanje u izradi karikatura poslanika Muhameda u Holandiji kasnije ove godine.

U svom prvom obraćanju senatu novoizabrani premijer Imran Khan obećao je da će pokrenuti pitanje pred Generalnom skupštinom UN-a u septembru nazivajući ga “kolektivnim podbačajem muslimanskog svijeta”.

“Samo mali broj ljudi na Zapadu razumije bol prouzrokovanu takvim blasfemičnim aktivnostima“, rekao je Khan.

Vrijeđanje islama

“Naša vlada pokrenut će to pitanje u Organizaciji islamskih zemalja i pokušat ćemo okupiti zemlje oko zajedničke politike koja će onda biti predstavljena na međunarodnom planu. Ovo je trebalo biti učinjeno odavno“, rekao je.

“Ja razumijem zapadnjački um jer sam proveo godine živeći na Zapadu. Oni ne razumiju šta muslimani osjećaju prema poslaniku“, dodao je Khan.

Prošle sedmice pakistansko Ministarstvo vanjskh poslova pozvalo je holandskog ambasadora kako bi uputilo protest protiv blasfemičnog takmičenja izražavajući „duboku zabrinutost zbog ovog namjernog i malicioznog pokušaja vrijeđanja islama“.

Sredinom maja, čelnik radikalno desničarske i euroskeptičke holandske Slobodarske partije (PVV) Wilders je poručio kako će u zgradi holandskog Parlamenta biti održano „takmičenje u karikaturama o poslaniku Muhammedu“.

“Ugrožena je sloboda mišljenja, posebno protiv islama. To nikad ne možemo prihvatiti. Zbog toga ću sa svjetski poznatim karikaturistom Boschom Fawstinom ove godine u Zastupničkom domu održati takmičenje u crtanju karikatura na temu Muhammeda“, napisao je Wilders na društvenim mrežama.

Pojedini holandski mediji tada su navodili kako bi Wilders tako mogao iskoristiti pravo koje imaju zastupnici da jednom godišnje u zgradi Parlamenta organiziraju određenu aktivnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije