Pakistan izdao nalog za hapšenje Musharrafa

Sud je izdao nalog za hapšenje Musharrafa i zbog povezanosti s tragičnim atentatom na Benazir Bhutto (Reuters)

Antiteroristički sud (ATC) u Pakistanu je u srijedu izdao nalog za hapšenje bez mogućnosti polaganja jamčevine za bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa i bivšeg premijera Shaukata Aziza u slučaju ubistva plemenskog vođe.

Nawaab Ekber Bugti, balučistanski vođa plemena, ubijen je 26. augusta 2006. godine tokom vojne operacije na jugozapadu pokrajine Balučistan dok je Musharraf vladao zemljom.

Bugtijeva porodica podnijela je tužbe protiv bivšeg predsjednika, zatim premijera, kao i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Aftaba Ahmada Khana Sherpaa, bivšeg guvernera pokrajine Balučistan Owaisa Ahmeda Ganija i nekoliko drugih vladinih zvaničnika.

Povezanost sa ubistvom premijerke Buto

Sud u distriktu Sibi u pokrajini Balučistan naredio je svim optuženim da se pojave na sudu 5. septembra, prenosi Xinhua.

Musharraf, koji je vladao Pakistanom od 1999. do 2008. godine, živi u samonametnutom egzilu od ostavke na mjesto predsjednika u augustu 2008. godine, nakon što ga je parlament optužio po nekoliko tačaka.

Bivši predsjednik je također osnovao vlastitu političku stranku, Liga za muslimane Pakistana, i rekao da će se u zemlju vratiti naredne godine zbog parlamentarnih izbora.

Drugi sud je također izdao nalog za hapšenje Musharrafa, zbog povezanosti s tragičnim atentatom na bivšu premijerku Benazir Bhutto 2007. godine.

Benazir, dva puta premijerka Pakistana, ubijena je u samoubilačkom napadu u pucnjavi u vojnom gradu Ravalpindiju.

Musharraf je porekao bilo kakvu povezanost s ubistvom Benazir Bhutto.

Izvor: Agencije