Pakistan: Deseci poginulih u rudarskoj nesreći

Zbog opasnih radnih uvjeta i loših sigurnosnih propisa u Pakistanu svake godine poginu stotine radnika u rudnicima ugljena, smaragda, mramora i soli (EPA)

Broj mrtvih u odronu zemlje u rudniku na sjeverozapadu Pakistana popeo se na 19, dok spasioci izvlače nova tijela iz ruševina, rekli su zvaničnici u utorak, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Velika gromada pala je na radnike u okrugu Mohmand u pokrajini Khyber-Pakhuntkhwa tokom noći u utorak, rekao je lokalni policijski zapovjednik Tarik Habib.

Najmanje je još sedam tijela izvučeno iz ruševina u utorak ujutro kad se nastavila spasilačka operacija nakon kratke pauze, rekao je Habib.

Najmanje 20 do 25 radnika možda je još uvijek zarobljeno pod zemljom, rekao je čelnik lokalnih vlasti Iftikhar Ahmed, dok traje strah da bi broj mrtvih i dalje mogao rasti.

Stotine žrtava godišnje

Gromada je zatrpala radnike i blokirala ulaz, navode agencije. Radnici su zarobljeni pod zemljom već nekoliko sati, rekao je Habib.

Povrijeđeni i mrtvi izvučeni su iz rudnika nakon nekoliko sati spasilačkih napora, rekao je šef spasilačke operacije Bilal Faizi.

Zbog opasnih radnih uvjeta i loših sigurnosnih propisa u Pakistanu svake godine poginu stotine radnika u rudnicima ugljena, smaragda, mramora i soli.

Izvor: Agencije