Pakistan: Deseci mrtvih u eksploziji

U napadu na kontrolni punkt poginula su dva pakistanska rendžera (AP)

Najmanje 55 ljudi je poginulo, a 150 je ranjeno u samoubilačkom napadu na pakistansko-indijskoj granici u nedjelju, nedugo nakon redovne dnevne ceremonije u kojoj vojnici dviju strana simultano spuštaju zastave dviju država, objavila je lokalna policija, prenose agencije.

Odgovornost za napade su preuzele najmanje tri odvojene grupe, uključujući Džemat al-Ahraar, frakciju Pakistanskog talibanskog pokreta.

Pakistanski talibani tvrde da je riječ o osveti za akcije pakistanske vojske protiv talibana u plemenskim područjima Pakistana uz granicu s Afganistanom.

“Preuzimamo odgovornost za samoubilački napad u Lahoreu”, rekao je talibanski komandant Gilamn Mehsud, govoreći o napadu koji se dogodio kod graničnog prijelaza Vagah nedaleko od velikog pakistanskog grada Lahorea.

Osuda napada

Al Jazeerin reporter Kamal Hyder rekao je da je osam članova iste porodice ubijeno u eksploziji.

“Izgleda da se radi o vrlo moćnoj bombi, koja je aktivirana tokom gužve na kraju ceremonije”, rekao je on.

“Ceremonija se obično odvija u vrlo svečanoj atmosferi, a čini se da je gužva bila veća nego drugim danima, jer je bila nedjelja. Rečeno nam je da će broj žrtava vjerovatno rasti”, dodao je on.

Navodi se da su u eksploziji poginula i dva pakistanska rendžera, učesnika ceremonije spuštanja zastave.

Povrijeđene osobe prebačene su u obližnju bolnicu.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif osudio je ovaj napad, te je od zvaničnika provincije Punjab zahtijevao izvještaj u vezi s tragičnim događajem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Pakistana je širom zemlje rasporedilo 32 hiljade pripadnika snaga sigurnosti, kako bi spriječili eventualne napade u mjesecu muharemu, u kojem se obilježava dan stradanja na Kerbeli.

Izvor: Al Jazeera i agencije