Oglasi

Pahor: Želimo dobre odnose sa svim susjedima, pa i sa Hrvatskom

Slovenski predsjednik kaže da će arbitražna presuda u sporu sa Hrvatskom prije ili kasnije biti implementirana.
Pogled na Piranski zaljev oko kojeg se spore Slovenija i HrvatskaEPA

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u nedjelju da Slovenija želi imati dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama, pa i s Hrvatskom s kojom je u sporu oko graničnog pitanja i validnosti arbitražnog postupka.

"Granica je definirana, potrebno nam je nešto strpljenja i državničke mudrosti kako ne bismo napravili neku grešku jer će arbitražna presuda prije ili kasnije biti implementirana", kazao je Pahor.

Odgovarao je na pitanje o odnosima s Hrvatskom za Slovensku televiziju, u tradicionalnom razgovoru pred Dan državnosti 25. juna u kojem je govorio uglavnom o unutrašnjim i evropskim temama, te svom odnosu i saradnji s vladom Marjana Šarca koju je ocijenio korektnom.

Pahor je kazao da je 2015. godine, kad je Hrvatska donijela odluku o izlasku iz arbitražnog postupka o graničnom sporu smatrao kao i danas da je to neprihvatljivo, ali da je odmah nakon toga donio i odluku o tome da nastavi s kontaktima i saradnjom s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, što se pokazalo dobrim.

Mjere zaštite granice

Pahor je u razgovoru naveo da uskoro planira sastanak s premijerom Marjanom Šarecom o pitanju povećanja ilegalnih prijelaza granice, te da smatra da bi zbog ljudi koji žive u pograničnim područjima i njihove sigurnosti mjere zaštite granice trebalo povećati.

Osim toga, pitanje zajedničke migracijske politike u EU-u trebalo bi biti jedan od prvih prioriteta buduće Evropske komisije u prvoj godini njenog rada, naravno uz Brexit - kako pitanje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije ne bi nastavilo biti velikim problemom i za EU, te možda izazvati podjele među članicama, naveo je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju.

Kazao je da je zadovoljan radom sadašnje manjinske vlade koja održava političku stabilnost, ali osobno bi želio da je ona ambicioznija i da brže krene s potrebnim strukturnim promjenama, kao što su reforma zdravstvenog i penzionog sistema, te promjena propisa na području poslovnog okruženja, kako bi Slovenija povećala atraktivnost za strane investicije i kapacitet izvoza i za slučaj da u evropskom i međunarodnom okruženju dođe do recesije ili veće krize.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.