Pahor traži izvještaj o stanju vojske

Loše stanje u slovenskoj vojsci šteti Sloveniji, ali i saveznicima u NATO-u, smatraju neke političke stranke (Reuters)

Slovenski predsjednik Borut Pahor zatražio je da mu se podnese hitno izvješće o stanju u slovenskoj vojsci nakon vijesti da bataljunska skupina sastavljena od 800 vojnika prilikom prošlotjedne evaluacije operativnih borbenih sposobnosti po NATO-standardu nije zadovoljila predviđene kriterije, prenijeli su slovenski mediji.

Predsjednik Republike Slovenije, koji je po Ustavu i zapovjednik oružanih snaga, odmah je po povratku iz Južne Koreje, gdje je boravio u službenom posjetu i posjetio slovenske natjecatelje na Zimskim olimpijskim igrama, zatražio izvješće o spomenutom slučaju, potvrdio je njegov ured.

Pahor je o “očitom problemu”, koji postoji u slovenskoj vojsci, razgovarao i s ministricom obrane Andrejom Katič, s kojom se dogovorio da mu o tomu već u četvrtak, nakon redovne sjednice Vlade, podnese cjelovitu informaciju, te da nakon toga redovito o stanju u vojsci bude informiran jednom mjesečno.

Ministarstvo i glavni stožer slovenske vojske o nastalim problemima u vojsci morali bi ubuduće djelovati “usklađeno i uklanjati teškoće”, naveo je Pahorov ured.

Zahtjev za smjenu ministrice

Kako javljaju slovenski mediji, dio stranaka, ne samo iz oporbe nego i neke iz vladajuće koalicije, smatra da bi ministricu Katič zbog uočenih problema u vojsci trebalo smijeniti iako je do kraja mandata Vlade ostalo samo nekoliko mjeseci. Drugi za loše stanje u slovenskoj vojsci okrivljuju glavni stožer.

Predstavnik oporbene Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič izjavio je da je za loše stanje u slovenskoj vojsci kriva stranka Socijalnih demokrata, koja drži Ministarstvo obrane po treći put, u različitim vladama, te tako “šteti Sloveniji”, ali i saveznicima u NATO-u.

Sasvim drugi pogled iznijeli su u oporbenoj stranci Ljevica, gdje tvrde da je afera u vezi s elitnom postrojbom slovenske vojske napravljena zato da NATO izvrši pritisak na Sloveniju.

Po njihovu mišljenju, od Slovenije se očekuju veća ulaganja u vojsku i povećanje proračunskih izdvajanja za naoružanje i opremu, posebice za oklopne transportere kojima bi trebao biti opremljen slovenski bataljun koji će sudjelovati u međunarodnim operacijama.

Izvor: Agencije