Pahor predložio Janeza Janšu za mandatara

Očekuje se da će Pahor nakon sastanka s Janšom objaviti svoju odluku i predložiti ga parlamentu za predsjednika buduće vlade (EPA)

Slovenski predsjednik Borut Pahor je čelnika Slovenske demokratske stranke (SNS) Janeza Janšu i zvanično predložio za mandatara nove vlade Slovenije i pozvao poslanike da ga potvrde za premijera, prenosi agencija Tanjug.

Odluku da Janša bude mandatar donijele su kasno sinoć četiri slovenske stranke, koje su postigle sporazum o formiranju vladajuće koalicije, prenosi Tanjug agenciju STA.

Očekuje se da će parlament potvrditi Janšu za premijera i da će o tome glasati u roku od jedne sedmice.

Janša bi tako trebao naslijediti Marjana Šareca koji je prošlog mjeseca podnio ostavku.

Novu vladajuću većinu, koja ima 48 poslanika u 90-članom parlamentu, uz Janšin SDS čine još i Stranka modernog centra (SMC), kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI) i Demokratska stranka penzionera.

Vlada u tehničkom mandatu

Predsjednik Pahor odluku o tome koga kandidira za predsjednika buduće vlade trebao je parlamentu poslati do petka.

Glasanje o mandataru za sastav nove vlade u slučaju pada ili ostavke prethodne je tajno, a izabran je ako dobije natpolovičnu većinu svih zastupnika.

Nakon toga potvrđeni mandatar i stranke koje okuplja sastavljaju novu vladu, o čemu parlament u nastavku opet odlučuje većinom glasova.

U međuvremenu, Vlada na odlasku do potvrde novog kabineta obavlja tehničke poslove.

Kako prenose slovenski mediji, vjeruje se da bi Janša kao mandatar mogao dobiti 50-ak glasova ili kojega više jer se računa da će ga podržati i dva manjinska zastupnika, predstavnici italijanske i mađarske manjinske zajednice.

Izvor: Al Jazeera i agencije