Pahor predložio Cerara za mandatara

Miro Cerar naglasak na svoje buduće djelovanje stavlja na jačanje pravne države i stvaranje pretpostavki za izlaz iz ekonomske krize (EPA)

Pregovori o formiranju nove slovenske vlade u završnoj su fazi. Nakon što je proteklog tjedna održao konzultacije sa svim parlamentarnim strankama, predsjednik države Borut Pahor danas je parlamentu i službeno za novog premijera predložio pravnika Miru Cerara.

Stranka Mire Cerara na izborima 13. srpnja osvojila je relativnu većinu u novom parlamentu u kojem od 90 članova ima 36 zastupnika.

O Pahorovom prijedlogu parlamentarci će se morati izjasniti u roku ne dužem od sedam dana, a za izbor novog premijera potrebna je natpolovična većina od 46 glasova, prenosi Tanjug.

Očekuje se koalicijski dogovor

Očekuje se da će prije toga, do kraja ovog tjedna, biti parafiran i koalicijski dogovor stranaka koje će sudjelovati u budućoj vladi Cerara, koji danas nastavlja završne razgovore o formiranju koalicije.

Dogovor da uđu u buduću vladu Cerar je već postigao s Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Socijalnim demokratima (SD), a postoji mogućost da u koaliciju uđe i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB).

Prema slovenskom Ustavu, parlament najprije mora izabrati predsjednika vlade, a nakon toga u roku od dva tjedna glasovati i o njegovom prijedlogu za novu vladu, odnosno o listi ministara.

Prema sadašnjem razvoju situacije i u slučaju da Cerar bude potvrđen za mandatara, njegova bi vlada u parlamentu mogla biti izabrana sredinom rujna, nakon čega bi položila zakletvu, navodi agencija Hina.

S Bratušek komotna većina

U slučaju da se Cerarovoj koaliciji pridruži i stranka Alenke Bratušek, koja ima četiri zastupnika, vlada bi imala komotnu većinu u novom parlamentu od 56 glasova, a ukoliko se stranka premijerke u odlasku ne odluči na ulazak u vladu imala bi 52 glasa.

Cerar, koji je uvjerljivo pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima 13. srpnja, naglasak na svoje buduće djelovanje stavlja na jačanje pravne države i stvaranje pretpostavki za izlaz iz ekonomske krize.

Cerarova vlada bi, prema trenutačnim planovima, imala 16 ministarstava.

Izvor: Al Jazeera i agencije