Pahor: Potcjenjivali smo probleme u bankama

Udio loših kredita u bilancama slovenskih banaka povećao se na kritičnih 12 posto (AFP)

Bivši predsjednik Vlade Slovenije Borut Pahor priznao je da je njegova Vlada potcjenjivala problem gomilanja loših kredita u bankama, te podržao nastojanja sadašnje Vlade desnog centra da tom pitanju da prioritet.

„S početkom recesije 2009. godine postavili smo pogrešnu dijagnozu, smatrajući da je glavni problem u strukturnom budžetskom deficitu, a zanemarili teškoće u bankarskom sistemu“, rekao je Pahor u utorak u Ljubljani u razgovoru s novinarima.

Udio loših kredita u bilancama slovenskih banaka od onda se, prema procjeni guvernera slovenske Centralne banke Marka Kranjeca, povećao na kritičnih 12 posto.

Zbog toga sadašnja Vlada predlaže hitno rješenje za saniranje bankarskog sistema, čiji se ukupni loši krediti procjenjuju čak do sedam milijardi eura.

Posebna agencija

Prijedlog da se to riješi osnivanjem posebne agencije koja bi bankama njihova loša potraživanja zamijenila državnim obveznicama, Parlament bi, prema najavama Vlade, trebao razmatrati krajem ovog mjeseca, a ministar finansija Janez Šušteršič izjavio je da bi takva operacija koju mora odobriti i Evropska komisija stajala državu najviše milijardu eura.

Pahor je izjavio da podržava namjeru sadašnje Vlade za sanaciju banaka, a isto tako i strukturne reforme što ih ona planira provesti do kraja godine, kako bi izbjegla scenarij po kojem bi od Evropske unije trebala zatražiti pomoć za finansijsku stabilizaciju.

S druge strane, više slovenskih ekonomista izrazilo je proteklih dana mišljenje da će država teško izbjeći taj scenarij.

Pomoć Brisela

Ekonomist Mojmir Mrak izjavio je za slovenske medije da je finansijski položaj u državi ozbiljan i da će se idućih dana i sedmica vidjeti hoće li Slovenija sama moći riješiti probleme s kojima se suočava ili će morati zatražiti pomoć Brisela preko stalnog fonda za stabilizaciju eura, nakon što je njegovu skorašnju operacionalizaciju nedavno omogućila odluka njemačkog Ustavnog suda.

O situaciji u slovenskim bankama i ekonomiji, te načinima izlaska iz krize, bilo je riječi u ponedjeljak i u razgovoru više uglednih ekonomista sa slovenskim predsjednikom Danilom Turkom.

Kako je nakon razgovora objavio Turkov kabinet, ekonomisti su se u razgovoru s predsjednikom složili s njegovom ocjenom da javno finansijsko stanje u Sloveniji nije tako teško kako to sugerira pad slovenskih kreditnih ocjena, ali da u državi treba doći do efikasnog dogovora o tome kako provesti nužne reforme, poput reforme penzionog sistema i radnog zakonodavstva.

Izvor: Agencije