Pahor: Podrška evropskom putu Srbije

Tokom posjete u Beogradu Borut Pahor će sudjelovati na srbijansko-slovenskoj poslovnoj konferenciji (Dragan Kujundži? / Tanjug)

Slovenija podržava ambicije Srbije da postane članica Evropske unije, poručio je u Beogradu predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Pahor je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, podsjetio da je prije deset godina, kada je o Srbiji govorio u Evropskom vijeću, rekao da nakon što je ušla Hrvatska ušla u Uniju i Srbija mora što prije postati njena članica.

To, istakao je, zavisi od pregovora sa Evropskom komisijom, “ali Srbija ima podršku Slovenije na tom putu“.

Otvorena pitanja

U tom smislu, rekao je da mu je bilo važno da još jednom čuje od Vučića njegov ličan stav i stav Srbije u angažiranju u rješavanju otvorenih pitanja u pregovorima sa EK, kako bi proces bio što brži.

“Ovo je treća poseta predsednika Pahora Srbiji u proteklih deset godina. Sve to govori o dobroj dinamici i razvoju odnosa Srbije i Slovenije. Doživljavamo ih kao dobre, ali verujem da oni mogu da budu još bolji“, rekao je Vučić.

Naveo je i da se nada da će privrednici iz Srbije i Slovenije nastaviti još bolju saradnju.

Vučić je u ponedjeljak, ispred Palate Srbija, dočekao šefa slovenačke države Boruta Pahora, koji je doputovao u zvaničnu posjetu Srbiji.

Nakon svečanog dočeka, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i himne Srbije i Slovenije, uslijedio je tet-a-tet sastanak Vučića i Pahora.

Održan je i sastanak delegacija Srbije i Slovenije.

Nakon toga uslijedit će poslovni forum Srbija – Slovenija.

Najavljeno je da će Pahor i Vučić razgovarati o poboljšanju bilateralnih političkih odnosa i sveobuhvatne saradnje dvije zemlje.

Situacija u regiji

Tokom posjete bit će riječi i o napretku Srbije u njenim nastojanjima da se pridruži Evropskoj uniji, situaciji u regiji i drugim aktuelnim pitanjima vezanim za migracije, sigurnost i budućnost EU-a.

Pahor će se obratiti i na Posebnoj sjednici Skupštine Srbije i sastati se sa predsjednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Slovenačkog predsjednika tokom posjete prati delegacija predstavnika poslovne zajednice, kao i ministra kulture Dejana Prešičeka, državnog sekretara Ministarstva kulture Jana Škoberna, državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Simone Leskovar i državnog sekretara Ministarstva ekonomije Eve Štavs Podlogar.

Drugog dana posjete predsjednik Slovenije položit će vijenac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Pahora prati stočlana slovenska privredna delegacija.

Ranije je najavljeno da će glavne teme razgovora Pahora i Vučića biti bilateralna saradnja, s naglaskom na jačanje privredne i kulturne saradnje, stanje u regiji i druga aktuelna pitanja vezana za migracije, sigurnost i budućnost Evropske unije.

Posjeta će, također, biti prilika za slovenskog predsjednika da se upozna s unutrašnjom političkom situacijom u Srbiji i očekivanjima u vezi s njenim napretkom ka priključenju EU, javlja agencija STA.

Odnosi između dvije zemlje su, prema slovenskoj agenciji, dobri i bez većih otvorenih pitanja.

Privredna komora Slovenije kaže da bi robna razmjena između njih u 2018. godine mogla premašiti 1,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije