Oglasi

Pahor: Granični spor riješen, tužbu da uloži iduća vlada

Slovenski predsjednik podržava odluku o podizanju tužbe protiv Hrvatske, no smatra da bi bilo dobro da tužbu uloži sljedeća vlada.
Miro CerarMiro Cerar smatra da njegova tehnička Vlada ima sva potrebna ovlaštenja parlamenta da podigne tužbuAl Jazeera - Arhiva

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je granični spor s Hrvatskom riješen donošenjem arbitražne presude i da podržava odluku o podizanju tužbe protiv Hrvatske koja arbitražu ne priznaje, no da bi bilo dobro da tužbu uloži sljedeća vlada kako bi se održao politički i pravni kontinuitet slovenskog pogleda na to pitanje.

"Spor oko određivanja granice s Hrvatskom je riješen, granica je određena presudom arbitraže. Hrvatska doduše tu presudu ne priznaje, ali je u pitanju samo način primjene te presude", kazao je Pahor nakon susreta s Janezom Janšom, relativnim izbornim pobjednikom, s kojim se sastao oko mogućnosti formiranja nove vlade nakon parlamentarnih izbora 3. lipnja.

Pahor je rekao da je na strani Slovenije u arbitražnom sporu međunarodno pravo i želja da se arbitraža implementira na miran način, kako se odvijao i arbitražni proces.

"Slovenska politika se je odlučila za tužbu protiv Hrvatske pred sudom EU-a, o čemu je obavijestila Europsku komisiju. Mislim da bi zbog političkog i pravnog kontinuiteta bilo dragocjeno da s tužbom nastavi i iduća vlada, bez obzira na njezin budući sastav", kazao je Pahor, kako prenosi Hina.

Pahor: Vrijeme je na našoj strani

"Budući da se s podnošenjem tužbe ne žuri jer je vrijeme na našoj strani, bilo bi dobro da tužbu podnese sljedeća vlada nakon temeljite analize te da se preostalo vrijeme možda iskoristi za još neki razgovor s hrvatskom stranom kako i kada arbitražnu presudu implementirati", kazao je slovenski predsjednik, dodavši da je to njegovo osobno stajalište kao predsjednika.

Premijer tehničke vlade Miro Cerar kazao je ovog tjedna da o odluci o podnošenju tužbe protiv Hrvatske, koja po njegovu mišljenju neimplementiranjem arbitražne presude krši europsko pravo, biti riječi na redovnoj sjednici Vlade u petak i da ona, iako obavlja samo tekuće poslove, ima sva potrebna ovlaštenja parlamenta da podigne tužbu.

Prema riječima Cerara - koji je reagirao na tvrdnju Janeza Janše, čelnika Slovenske demokratske stranke (SDS) i mogućeg mandatara da bi Cerar odluku o tome morao prepustiti idućoj vladi - iako njegova tehnička vlada više nema puni mandat, ima sve ovlasti za tehničke poslove, pa i tužbu protiv Hrvatske zbog arbitraže jer ga je za to ovlastio parlamentarni odbor za vanjsku politiku.

"Okolnosti govore da nema razloga da od toga odustanemo, ali pričekajmo što će pokazati rasprava na vladi", kazao je Cerar.

Europska komisija ostaje po strani

Europska komisija objavila je ranije kako je odlučila ostati po strani hrvatsko-slovenskog graničnog spora i neće se očitovati na slovenski podnesak da Hrvatska krši pravo Europske unije neprovođenjem arbitražne odluke koju ne priznaje, te rekla da dvije članice EU-a trebaju naći rješenje za spor u prijateljskom duhu.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.