Pahor: EU tetoši Hrvatsku kao razmaženo dijete

Borut Pahor, Slovenija, Predsjednik
Pahor je neke evropske lidere optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu nego nudi ponovne bilateralne razgovore (EPA)

Predsjednik Slovenije Borut Pahor u srijedu je objavom na društvenim mrežama ponovio svoj poznati stav o graničnom sporu sa Hrvatskom, optuživši usput Evropsku uniju da „tetoši“ Hrvatsku kao „razmaženo dijete“, umjesto da kao Slovenija insistira na obostranoj implementaciji arbitražne presude, prenose agecnije.

„Granicu je odredio arbitražni sud i ta će presuda prije ili kasnije biti primijenjena“, napisao je on na svom Twitter profilu.

Podsjetio je kako je na današnji dan 2009. godine u Švedskoj, kao tadašnji premijer Slovenije sa tadašnjom hrvatskom šeficom Vlade Jadrankom Kosor potpisao arbitražni sporazum te kako je arbitražno rješenje doneseno u skladu s tim bilateralnim dogovorom.

Pahor je neke evropske lidere optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu nego nudi ponovne bilateralne razgovore tvrdeći da je Slovenija nepovratno kompromitirala arbitražni proces poznatim pokušajem djelovanja na sudije dogovorom između tadašnje slovenske agentice u Ministarstvu vanjskih poslova Simone Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca.

Odmor na Istri

„Neki nam evropski čelnici kažu kako smo u pravu i kako odluku suda o granici treba poštovati, ali istodobno sugeriraju da do toga dođemo tako da i Hrvatska sačuva obraz“, naveo je premijer Slovenije na Twitteru.

„Ja im kažem da je jedino pravilno i pošteno to da se s Hrvatskom postupa kao i sa svakom drugom odgovornom državom u ugovornom odnosu te da je ona dužna ispuniti preuzete obaveze, a ne kao s razmaženim djetetom koje napravi samo ono što mu odgovara.“

Pahor je na početku svog drugog mandata, jedan je od najpopularnijih političara Slovenije, a ponekad ga nazivaju i kraljem Instagrama zbog njegove vješte komunikacije na društvenim mrežama kojima dominiraju uglavnom fotografije, a manje političke poruke.

Kako u srijedu navodi portal Siol.net, Pahor se trenutno odmara u hrvatskoj Istri i objavio je više fotografija iz različitih predjela koje obilazi biciklom.

Izvor: Agencije