Pahor će o špijunskoj aferi razgovarati sa Grabar Kitarović

Pahor je rekao da je politika Slovenije da "ne treba zatvarati vrata nego otvarati nova" (Arhiva)

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je da će o tzv. špijunskoj aferi razgovarati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, s kojom će se susresti idućeg mjeseca u Tirani na sastanku na vrhu država regije u okviru slovensko-hrvatske inicijative Brdo-Brijuni.

Pahor je na proslavi u mjestu Polzela pri susretu s novinarima kazao da o posljednjoj aferi još nije govorio s hrvatskim predstavnicima, ali da namjerava početkom maja to iznijeti hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, na sastanku u Tirani.

Pahor je upozorio da je politika Slovenije da uprkos napetostima u odnosima  “ne treba zatvarati vrata nego otvarati nova”.

“U regiji je općenito mnogo napetosti i zato ne smijemo dopustiti da to ugrozi našu sigurnost i mir”, kazao je Pahor, a prenijela televizijska postaja POP-TV.

Istaknuo je da “otkrića o prisluškivanju” slovenskih aktera u arbitraži o granici ne smiju utjecati “na ono što je već postignuto”.

“Imamo odluku arbitražnog suda bez obzira na to što o tome govori hrvatska strana”, kazao je Pahor koji je uvjeren da će Hrvatska prije ili kasnije morati priznati arbitražni rezultat.

Optužbe Tonina

Afera prisluškivanje, kako su navodno špijuniranje Sekoleca i Drenik, a navodno i slovenskih novinara POP-TV-a nazvali slovenski mediji, utječe i na kampanju slovenskih političkih stranaka pred izbore za Evropski parlament, rekao je u petak u razgovoru za Slovensku televiziju ministar odbrane Karl Erjavec, misleći na predsjednika parlamentarne komisije za nadzor tajnih službi Mateja Tonina.

Tonin je protekle sedmice najavio da će njegova komisija vrlo uskoro ispitati slovenske učesnike afere prisluškivanja u arbitražnom skandalu, za šta drži odgovornim Erjavca koji je u vrijeme izbijanja afere bio ministar vanjskih poslova.

Između Tonina i Erjaveca arbitražni skandal i navodne greške Erjaveca u tom procesu bile su i predmet njihove žestoke polemike tokom prošlogodišnje kampanje pred parlamentarne izbora u kojima su se za što više mjesta u parlamentu borile Erjavčeva Stranka demokratskih umirovljenika (DESUS) i Toninova demokršćanska Nova Slovenija.

Tonin je tvrdio da dokumenti slovenske obavještajne službe koje je imao prilike vidjeti pokazuju da je Erjavec tokom arbitraže pravio velike pogreške jer je medijski bio previše isturen i javno govorio o rezultatu arbitraže, prije nego li je arbitražno rješenje objavljeno, te da nije proveo preporuku obavještajnih agencija vlade da Sekoleca i Drenik zaštiti tako da oni dobiju opremu koja bi bila sigurna od prisluškivanja.

Erjavec je tada izjavljivao da je to potpuno neistinito i da ministarstvo vanjskih poslova to nije moglo učiniti jer je po pravilima arbitraže komunikacija između Drenik i Sekoleca bila apsolutno zabranjena.

Izvor: Agencije