Pag: Otac bacio četvero djece s prvog sprata, djevojčica kritično

Pag, Policija
Presudnu ulogu je u sklopu izvođenja dokaznih radnji imalo kombinirano psihologijsko-psihijatrijsko vještačenje (Dino Stanin / Pixsell)

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da će liječnički konzilij zadarske bolnice uskoro odlučiti treba li sedmogodišnju djevojčicu, čije se stanje pogoršava nakon što je jutros teško ozlijeđena kada je nju i još troje djece otac bacio s prvog kata kuće na Pagu, prebaciti na liječenje u neku od zagrebačkih bolnica, prenose hrvatski mediji.

“Od 9 sati stalno sam u kontaktu, i pisanom i usmenom, s bolnicom u Zadru. Nažalost, stanje se ozbiljno komplicira. Od četvero djece dvoje nemaju ozljede opasne po život, a dvoje ima. Međutim, kod jedne curice u posljednjim satima razvija se krvarenje u mozgu i oko jetre te smo pripremili Klaićevu i Rebro da su je spremni preuzeti”, kazao je Kujundžić novinarima po izlasku iz Vlade, kako prenosi 24 sata.

Voditelj odjela za intenzivnu medicinu zadarske bolnice Edi Karuc rekao je kako im je u planu, kad se stanje djevojčice stabilizira, njezin transport prema Intenzivnoj jedinici za djecu na KBC-u Rebro.

Od četvero malodobne djece koje je otac u četvrtak ujutro bacio s prvog kata obiteljske kuće u Pagu dvoje je teško ozlijeđeno, a dvoje je izvan životne opasnosti, potvrdio je ranije agenciji Hina Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

“Dvoje djece teško je ozlijeđeno i nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja, a dvoje je izvan životne opasnosti. Još traju pretrage”, kazao je Čulina.

Liječnici Opće bolnice Zadar izvijestili su detaljnije o stanju četvero djece koje je njihov otac jutros nešto prije 7:00 bacio preko balkona s visine šest metara.

Sedmogodišnja djevojčica u kritičnom je stanju, dok su dvije djevojčice i dječak stabilni, prenosi Anadolija. 

Jutros su na jedinicu intenzivnog liječenja zadarske opće bolnice s teškim ozljedama primljene dvije djevojčice u dobi od sedam i osam godina, te petogodišnja djevojčica i trogodišnji dječak.

Osmogodišnjakinja je pri svijesti i u stabilnom stanju, a sutra će liječnici na njoj izvršiti neophodan kirurški zahvat. 

Najteže povrijeđena sedmogodišnja djevojčica

Najteže je ozlijeđena sedmogodišnja djevojčica. Ima brojne ozljede glave i prsnog koša, postavljena je na mehaničku ventilaciju i još nije u stabilnom stanju, izvijestili su zadarski liječnici.

Zadarski tim liječnika stupio je u kontakt s Ministarstvom zdravstva kako bi najteže ozlijeđena djevojčica, čim joj stanje postane stabilno, bila prevezena na Odjel za intenzivnu njegu Klinike za djecu na zagrebačkom KBC Rebro. 

“Dječak star tri godine u stabilnom je stanju, no kontrolne snimke pokazale su zrak u grudnoj šupljini, što ukazuje na povredu pluća. Nije životno ugrožen, ali indikacije su da je teško fizički ozlijeđen. Djevojčica stara pet godina, koja ima lakše tjelesne ozljede, nagruvana je i ima nagnječenje grudnog koša, ali je u stabilnom stanju“, izvijestili su liječnici. 

Majka četvero djece stigla je u zadarsku bolnicu u pratnji socijalne službe vidjeti u kakvom su stanju djeca, dok je otac, počinitelj u policijskoj postaji na saslušanju kako bi se utvrdile okolnosti počinjenja, izvijestila je zadarska policija.

Jutros je muškarac u mjestu Pag na istoimenom hrvatskom otoku u srednjoj Dalmaciji bacio svoje četvero malodobne djece s prvog kata obiteljske kuće.

Dojavu je policija zaprimila jutros u 6:47.

Na mjesto događaja žurno su upućeni policijski službenici, kao i djelatnici Hitne medicinske pomoći (HMP) Pag i Novalja, koji su djeci odmah pružili prvu pomoć.

Djeca su potom kolima HMP-a prevezena u Opću bolnicu Zadar na daljnju obradu. 

Muškarac u dobi od 54 godine u službenim je prostorijama policije.

Ministrica ide na Pag

Sve okolnosti i činjenice koje su prethodile navedenom događaju još se utvrđuju, a policija će unutar svoje nadležnosti poduzeti mjere kaznenopravne zaštite djece, navode iz Policijske uprave zadarske.

Hrvatska ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izrazila je u četvrtak žaljenje zbog stradavanja četvero malodobne djece na Pagu, najavivši da će u petak poslati inspekcijski nadzor kako bi se saznale okolnosti nemilog događaja.

Kazala je da osobno ide na Pag kako bi, zbog nekih proturječnih informacija, vidjela što se dosad učinilo ili nije učinilo i je li bilo propusta iz njezina resora.

“Tražili smo telefonom i mailom neke informacije, međutim, ovo mi je zasad prioritet dok ne izvršimo inspekcijski i stručni nadzor, dok se osobno ne uvjerim u to jesmo li kao stručni radnici centra učinili sve da zaštitimo svoje obitelji koje su nam povjerene. Iz nekih kontradiktornih informacija zaista želim to vidjeti. Ovo je prestrašan događaj i ne bih mogla ostati u Zagrebu mirna”, kazala je Murganić novinarima nakon sjednice Vlade.

Naglasila je da se sustav ne može uvijek okriviti “jer nije ni sustav svemoguć”.

“Ali ako je sustav, konkretno govorim o svom resoru, učinio propuste, želim se u to uvjeriti, obavijestiti javnost i poduzeti određene sankcije”, poručila je Murganić.

Kazala je da na Pag ide upravo zbog informacija da je već bilo prijava za tu obitelj zbog nasilja.

Uoči sjednice Vlade izrazila je žaljenje zbog događaja, kazavši kako je zgrožena i kako još ne može vjerovati da se to dogodilo.

Rekla je kako je ta obitelj na Pag stigla s područja Virovitice, a tamošnji centar za socijalnu skrb provodio je nad njima jedan vid nadzora zbog složenih obiteljskih odnosa.

“Socijalna skrb je nad obitelji imala nadzor zbog konfliktnih odnosa u obitelji. Kod najstarije kćeri, koja je iz prethodnog braka zasad ne znam kojeg supružnika, uočeni su svojevrsni poremećaji”, rekla je ministrica.

Plenković: Potreseni smo

Ustvrdila je da će se nadležne službe pozabaviti slučajem i dati sve informacije, koliko se to može, a da nikoga ne ugroze.

“Poslat ću hitno, već sutra, inspekcijski nadzor. Radi se o podružnici Centra za socijalnu skrb u Pagu, koja ima samo jednog socijalnog radnika. Centar je vodio izvide nad obitelji, ali u smislu kontaktiranja, razgovora o odnosu u obitelji prema najstarijoj kćeri, koja vjerovatno ima nekih poremećaja u ponašanju, no ne znamo kojeg intenziteta”, rekla je ministrica.

Hrvatski premijer Andej Plenković izjavio je u četvrtak da je zgrožen činom na Pagu, istaknuvši da je zajedno s ministrima bio u kontaktu s različitim službama i da potreseni očekuju daljnje vijesti o tom događaju.

“Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić bili su u kontaktu s različitim službama, od župana do policije i bolnice u Zadru, svi zgroženi monstruoznim činom koji se dogodio ovog jutra jer je stradalo četvero malodobne djece”, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Istaknuo je da su policijski izvidi u tijeku i da se hitna liječnička skrb pruža u bolnici u Zadru.

“Očekujemo daljnje vijesti o svemu ovome, doslovno potreseni ovakvim činom, koji se do sada, barem ja ne pamtim, nije dogodio”, dodao je premijer.

Izvor: Agencije