Padaju žrtve na protestima u Egiptu

U Egiptu su 25. januara organizirane demonstracije povodom druge godišnjice početka pobune u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak. Opozicija demonstrira protiv nove vlasti, tražeći ispunjenje ciljeva revolucije.

Cjelodnevne demonstracije u Kairu, Aleksandriji i Suezu predveče su prerasle u sukobe sa snagama sigurnosti na ulicama.

Prema posljednjim izvještajima, u pucnjavi tokom protesta u Suezu poginulo je najmanje sedam osoba.

Egipatski predsjednik apelirao je na mir i zaustavljanje sukoba i nereda, u kojima je do sada više od 470 ljudi povrijeđeno.

Sporadični sukobi

„Čuje se pucnjava, zapaljena je zgrada lokalne uprave u Suezu, zapaljeno je i sjedište Muslimanske braće, nastavljaju se demonstracije“, javio je u 22 sata iz Kaira reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

U Kairu je sve počelo pokušajem pojedinaca da probiju žičane barikade i tako dođu do predsjedničke palate.

Nakon što je policija upotrijebila suzavac i odbila demonstrante, oni su se povukli u sporedne ulice.

Dolaskom noći, sporadični sukobi sa snagama sigurnosti nastavili su se i u drugim dijelovima grada, kao i mjestu najvećeg okupljanja – centralnom Trgu Tahrir. 

U Egiptu se danas svi slažu u jednom – revolucija nije završena.

Dvije godine od pada režima Hosnija Mubaraka, Egipat i dalje potresaju politički nemiri koji su rezultirali ukupnu nestabilnost i slabljenje ekonomije.

Zahtjevi opozicije

Kako se ide u noć, dešavanja u Egiptu su sve ozbiljnija, javio je iz Kaira reporter Al Jazeere Adnan Rondić.

„Suzavac koji je upravo bačen, nije uspio rastjerati demonstrante sa Trga Tahrir, jer se oni vraćaju“, rekao je Rondić.

Uz odlazak predsjednika, demonstranti traže i smjenu premijera Hishama Qandila i Vlade, glavnog tužitelja Talaata Abdallaha, traže suspenziju Ustava, da žene dobiju veće učešće u političkom životu…

Opozicija je organizirala današnje proteste.

„Muslimanska braća, za razliku od opozicije, traže od svojih pristalica da se drže dalje od ulica, ali da pokrenu humanitarne akcije da se olakša život Egipćana“, javio je naš novinar.

Rondić je prenio stav egipatskih analitičara da će se ekonomske prilike srediti tek kada se srede političke.

Pred obilježavanje dvogodišnjice revolucije, na Dan rođenja poslanika Muhammeda, egipatski predsjednik Muhamed Mursi pozvao je na mir i dostojanstvo:

“Pozivam sve Egipćane da obilježe ovaj veliki događaj, drugu godišnjicu revolucije. Proslava treba da bude na civiliziran način i u duhu poslanika Muhammeda”, poručio je on.

Uprkos predsjednikovom pozivu, tokom noći došlo je do sukoba između antivladinih demonstranata i snaga sigurnosti na više lokacija u Kairu.

Demonstranti su kamenjem i molotovljevim koktelima napali policiju, koja je uzvratila suzavcem.

U gradu su raspoređene brojne snage sigurnosti, pojačane oko predsjedničke palate, Parlamenta i ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Pripadnici Muslimanske braće godišnjicu obilježavaju kampanjom nazvanom “Izgradimo Egipat zajedno.” 

Iako su najavili da se neće okupljati na trgovima, određeni broj pristalica okupio se ispred egipatskog Parlamenta.

Sa druge strane, opozicija je pozvala  na  masovna okupljanja zbog  nezadovoljstva dosadašnjim načinom vladavine Muslimanske braće, oličene u predsjedniku Mursiju i Partiji pravde i razvoja.


Protesti za drugu godišnjicu revolucije

“Dvadeset peti januar dolazi kao šansa da Egipćani izraze svoju želju da dovrše revoluciju i šansa da se odbaci autokratska politika predsjednika i njegove grupe, koju provode nad ostatkom egipatskog naroda. To je prilika da se kaže da u siromaštvu, pogibijama u nesrećama vozova i u rušenjima zgrada, nije zapisana sudbina Egipćana”, poručio je opozicioni lider Hamdeen Sabahy.

Revolucija traje

Dok opozicija poziva na proteste i masovni izlazak na ulice u znak protivljenja novouspostavljenoj vlasti, ostaje činjenica da je predsjednik Mursi dobio povjerenje na predsjedničkim izborima i podršku  skoro 68 posto Egipćana na referendumu za novi ustav.

„Svi se slažu da revolucije u Egiptu nije završena obaranjem Mubarakovog režima. Opozicija smatra da je sve počelo na Trgu Tahrir i da se ovdje treba završiti. Pozicija je, pak, mišljenja da je Parlament jedino mjesto gdje treba ostvariti ciljeve revolucije“, javio je iz Kaira reporter Al Jazeere Ahmed Bečić.

Izvor: Al Jazeera