Padaju vodostaji kod Karlovca i Hrvatske Kostajnice, raste Sava

Sava Vodostaj
Sava kod Jasenovca raste i vodostaj je premašio 800 centimetara (Ivica Galovi? / Pixsell)

U Hrvatskoj su zbog porasta vodostaja rijeka nakon obilnih oborima na snazi izvanredne mjere obrane od poplava kod Karlovca i u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je u utorak bilo proglašeno i izvanredno stanje.

Dvadesetak kuća poplavila je rijeka Mrežnica u Dugoj Resi, u Karlovačkoj županiji. Dežurne službe ispumpavale su vodu iz poplavljenih okućnica uz Koranu i Mrežnicu.

Ceste su poplavljene na desetak lokacija, a promet se odvija alternativnim pravcima.

Ulice su djelomično poplavljene i u Hrvatskoj Kostajnici.

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije vodostaja rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice, u srijedu u jutarnjim satima zabilježen je pad od jednog centimetra, ali su i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, prenosi Hina.

Protekla noć prošla je bez većih intervencija uz stalna dežurstva i ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća.

Sustav obrane, tzv. boks-barijere i zečji nasipi izdržali su nalet vode.

Raste Sava kod Jasenovca

Kako kažu u gradskom Stožeru Civilne zaštite, osim nabujale rijeke stanovnicima te ulice prijete i oborinske vode koje izbijaju iz šahtova, pa je veći dio ulice pod vodom.

Dosad još nije bilo potrebe za evakuacijom stanovnika, a nema problema ni s opskrbom.

Opuštanja nema ni na drugim područjima u slivu Kupe i Save, koje su u porastu.

Sava kod Jasenovca raste za dva do četiri centimetra na sat i vodostaj je premašilo 800 centimetara, pa se očekuje proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava.

U Pokuplju, kod Starog Broda i Farkašića, pod vodom su već mnoge vikendice, a voda je preplavila i neke lokalne ceste.

Stanje sigurnosti uz izlivene karlovačke rijeke pod kontrolom je, vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda dežuraju uz nasipe, ispumpavaju vodu svugdje gdje prijeti da probije privremene nasipe i uđe u kuće, a zaposlenici gradskih tvrtki i dalje nastavljaju s punjenjem vreća pijeskom, jer je tijekom utorka podijeljeno 18.000 vreća, priopćeno je u srijedu, nakon ranojutarnje sjednice Stožera Civilne zaštite Grada Karlovca.

Iako su vodostaji rijeka na karlovačkom području u blagom padu, na terenu su i dalje sve službe i prate stanje te se nastavlja intenzivan rad na učvršćivanju prošle godine postavljenih boks-barijera, koje su uspješno zaštitile obiteljske kuće i druge objekte uz Koranu, Mrežnicu i Kupu, rekla je Hini glasnogovornica Grada Karlovca i članica Stožera Petra Mlačak.

Dok boks-barijere uspješno izdržavaju trenutne visoke vodostaje Korane i Mrežnice, velik je posao i napor procjedne i zaobalne vode uspješno evakuirati s ugroženog područja traktorskim pumpama.

Branjena područja u Karlovcu, Logorištu i Maloj Švarči obišao je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković u pratnji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

Tomislav Ćorić izjavio je u srijedu uoči sastanka užeg kabineta Vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća.

Prekinuta nastava u četiri škole

“Iako imamo kišu koja nije olakotna okolnost i danas će padati tijekom cijelog dana, situacija je zadovoljavajuća s obzirom na činjenicu da su boks-barijere postavljene već ranije i osnažene tijekom proteklih dana na području Karlovca”, kazao je ministar dodavši da su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne.

Ministar je izrazio nadu da će kiša stati do sutrašnjeg dana i da će vodni val krenuti dalje “jer svaki novi centimetar vode stvara problem s obzirom da su u ovom trenutku vodostaji rekordni na više rijeka”.

Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je, prema podacima Ureda državne uprave te škola i njihovih osnivača, zbog poplava u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji nastava u prekidu u dvije osnovne i dvije područne škole.

Neke su škole najavile mogućnost privremenog prekida nastave, ovisno o razvoju situacije, navodi se u priopćenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije