Pada broj novozaraženih, u BiH i Sloveniji po dva smrtna slučaja

Korona virus
U Kantonu Sarajevo je trenutno aktivan 1.271 slučaj oboljenja (EPA)

U Bosni i Hercegovini potvrđena su dva nova smrtna slučaja zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula je u Banjoj Luci, a druga u Prijedoru.

Zabilježen je najmanji rast broja zaraženih – u bh. entitetu Republika Srpska registrirano je osam, a u Federaciji BiH dva nova slučaja zaraze.

U posljednja 24 sata samo je 10 novozaraženih, što je najmanje na dnevnoj bazi u posljednja dva mjeseca.

U BiH je do sada od COVID-a-19 oboljela 2.401 osoba, oporavilo se više od 1.680, a preminule su 144 zaražene osobe.

U Srbiji već drugi put u posljednjih nekoliko dana nema preminulih od novog korona virusa, a potvrđeno je 67 novih slučajeva ove bolesti.

U Hrvatskoj samo jedan novi slučaj zaraze

Ukupno je oboljelo 11.159 osoba, broj umrlih je 238, a smanjio se postotak smrtnosti i on je sada 2,13 posto, objavljeno je na internetskoj stranici covid-19.rs, kako prenosi agencija Tanjug.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata novi korona virus potvrđen kod samo jedne osobe, iz Zagrebačke županije, te je ukupan broj oboljelih u zemlji 2.244, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite, prenosi agencija Hina.

Ukupan broj ozdravljenih je 2.027, a umrlih 99.

U poslednja 24 sata u Sjevernoj Makedoniji registrirano je 37 novozaraženih korona virusom, prenosi Tanjug pozivajući se na portal Plusinfo.

U proteklom danu u toj zemlji nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Ukupan broj zaraženih do sada je 1.978, od kojih je 1.422 izliječeno, 113 je preminulih, a trenutačni broj aktivnih slučajeva je 445.

U Sjevernoj Makedoniji policijski sat do utorka

U Sjevernoj Makedoniji od 11 sati je na snazi policijski sat koji će trajati do utorka u pet ujutro, odnosno ukupno 42 sati, prenosi Tanjug makedonske mediji.

Izvanredno stanje se završava 31. svibnja, dok je i dalje svakodnevno na snazi mjera policijskog sata od 19 do pet sati ujutro.

U Sloveniji nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze korona virusom u zadnja 24 sata, što je četvrti dan uzastopno bez slučaja zaraze na dnevnoj bazi, objavila je u nedjelju slovenska Vlada, kako prenosi Hina.

Broj umrlih sa zarazom povećan je u 24 sata za dvije osobe, pa je sada od početka epidemije 107 preminulih.

U Crnoj Gori više nema oboljelih

U Crnoj Gori nema više oboljelih od novog korona virusa, 68 dana od prvog zabilježenog slučaja, priopćio je Institut za javno zdravlje te zemlje, prenosi Tanjug.

U posljednja 24 sata testirano je 140 osoba, prenosi Tanjug pozivajući se na portal Vijesti.

Kako se navodi, od izbijanja epidemije ukupno su u Crnoj Gori oboljele 324 osobe, od kojih se 315 oporavilo, a devet preminulo.

Izvor: Al Jazeera i agencije