Pad turskog turizma

Sunce i prelijepi pejzaži decenijama privlače milione evropskih turista u južnu Tursku.

Ali nestabilnost u regiji odvraća posjetioce. Jedan od primjera – broj britanskih turista ove godine je za 25 posto manji nego prethodne.

Vlasnici hotela su zabrinuti.

“Mnogo toga treba učiniti. Prvo moramo uspješno riješiti aktuelnu krizu. Reputacija nam je narušena. Svijet misli da smo usred rata na Bliskom istoku, da nas teroristi stalno bombarduju, da konstantno ima političkih previranja. Ali pogledajte, ovdje na obali Egejskog mora svi se zabavljaju na plaži, baš kao prethodnih godina. Ministarstvo turizma trebalo bi sarađivati s nama i poduzeti nešto konkretno“, kazao je Bulent Bulbuloglu iz Udruženja Hotelijera.

Reklamna kampanja

Vlada, čiji zvaničnici nisu željeli govoriti za Al Jazeeru, pokrenula je reklamnu kampanju na televiziji i internetu.

A raspust je za tursku djecu produžen za dvije sedmice, kako bi se ljetna sezona maksimalno iskoristila.

Turistički sektor ove zemlje jedan je od najvećih na svijetu. Godine 2014, strani turisti su Turskoj donijeli 34 milijarde dolara. Ali ove godine, prema podacima Državnog ureda za statistiku, prihodi su manji za 14 posto.

 Mnogi turisti kažu da su se dvoumili u vezi s dolaskom ovamo.

“Rezervisali smo odmor prije deset mjeseci. U Turskoj smo u proteklih šest godina bili možda osam puta i nismo imali problema. Ali ove godine, da nismo ranije rezervisali, mislim da ne bismo došli. Ono što se nedavno desilo u Tunisu je zabrinjavajuće“, kazao je Fergal, turista iz Irske.

Novac stranih turista

U Istanbulu, prema riječima članova Udruženja vlasnika hotela, broj noćenja je tokom ljeta bio za osam posto manji nego inače.

Broj posjetilaca u gradu je, zapravo, povećan, ali razlog je to što sve više ljudi nakratko dolazi u Istanbul na putu ka drugim gradovima.

Od Istanbula do obale Egejskog mora, novac stranih turista finansira više od polovine deficita Turske, koji iznosi 47 milijardi dolara – prihodi koje ova zemlja ne može priuštiti da izgubi.

Izvor: Al Jazeera