Pad nataliteta u Srbiji

Demografi u Srbiji upozoravaju na pad nataliteta. Samo u 2013. godini rođeno je gotovo 100.000 djece manje nego prije 60 godina.

Istovremeno, država kroz dječiji dodatak pomaže samo četvero najstarije djece u porodici. Zoran Kosanović posjetio je porodicu sa devetero djece.

„Svi igrači na improvizovanom fudbalskom terenu imaju isto prezime. Oni koji pobede, slaviće sa poraženima u istom domu. Oni su Golubovići i sa sestrama ih je ukupno devetoro. Svi vole fudbal, a najstarija braća treniraju u lokalnom klubu“, izvještava Kosanović.

Međutim, njihova budućnost u sportu zavisi od novca koji im nedostaje.

“Treniram u Paraćinu u klubu ‘Jedinstvo’, mislio sam da idem u Jagodinu u neki veći klub, ali plaćaju se trenizi“, kaže Miloš Golubović.

Roditelji ističu da za to nemaju novac. Ukupna primanja u porodici Golubović, uglavnom od socijalne pomoći, iznose blizu 250 eura.

Odnosno, svaki član porodice, od njih jedanaestoro, mjesečno ima blizu 22 eura. Ako ne bi platili nijedan komunalni račun.

“Jedva sastavljamo kraj sa krajem, više gladni nego siti, što zaradimo sad, kad krenu nadnice, vodim decu, ja cepam drva, deca pakuju, pomažu, idemo ja i žena u dnevnice u njivu“, naovodi otac Goran Golubović.

‘Teško je kada traže, a mi nemamo’

Roditelji kažu da im ništa nije teško, nisu lijeni, žele da rade, ali posla nema.

“Ništa mi nije teško da uradim, ali mi je teško kada traže, a mi nemamo“, govori majka Vesna Golubović.

“Najteže nam je, nemaju za garderobu, za odeću i obuću, nema se hrane. Najstarija kćerka sad završava četvrtu godinu, treba za maturu kao i sve njene drugarice, ali eto mi nismo u nekoj velikoj mogućnosti da joj nešto priuštimo kao i svi ostali. Ona svakog dana plače“, dodaje Goran.

Ponosni su na svoju mnogobrojnu djecu. Kažu, dobri su đaci, odlični sportisti, lijepo vaspitani.

“Svakog su poslušali, svakog su pomogli i ponosna sam na njih. Hvala Bogu što su svi zdravi i pravi, to je najbitnije da su svi zdravi i pravi, da svi slušaju i da svi udu u školu, svih devetoro.”

Golubovići ostvaruju sva prava iz socijalne zaštite, od pomoći za socijalno ugrožene do dečjeg dodatka.

Iako vlast u Srbiji ističe da je broj novorođenih sve manji i da prijeti bijela kuga, dječiji dodatak porodice mogu da prime samo za četvoro najstarije dece.

Dječiji dodatak blizu 25 eura

Koliko imamo toliko možemo da dijelimo – poruka je iz nadležnog ministarstva.

“Dečji dodatak imamo za 211.000 korisnika, za nešto malo manje od 400.000 dece“, kaže Milena Antić Janjić iz Ministarstva rada i socijalne politike.

Što je gotovo 10 miliona eura mjesečno. Osim dječijeg, kao mjera populacione politike, isplaćuje se i roditeljski dodatak.

Ipak, jednokratno i opet samo za četvoro najstarije djece. U toku je procedura izmjene Zakona o finanijskoj pomoći porodici, pa Mreža organizacija djece Srbije ima svoje prijedloge.

“Naš predlog kao mreže je da postoji jednokratno povećanje dečjeg dodatka pred polazak u školu. Tada su najveća izdavajanja i najveći pritisak na kućni porodični budzet“, navodi Saša Stefanović iz Mreže.

Iznos dječijeg dodatka u Srbiji je blizu 25 eura, što za socijalno ugrožene, kao što je porodica Golubović, kaže Goran s početka priče, ne predstavlja veliku pomoć.

Izvor: Al Jazeera