Pad kisika u okeanima prijeti morskom životu

Tragovi kisika na naslagama omogućili su mikrobima opstanak, a pritom mikrobi nisu trošili energiju (Getty Images)

Gubitak kisika iz okeana prouzrokovan klimatskim promjenama i zagađenjem mogao bi imati “strašne posljedice” po morski život, ribarstvo i priobalne zajednice, upozorilo je međunarodno tijelo za zaštitu prirode.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) je objavila da je identifikovano oko 700 zona sa niskim nivima kisika, dok ih je 60-ih godina prošlog stoljeća bilo samo 45.

Grupa je upozorila da se u tom istom periodu, prema rezultatima istraživanja, volumen anoksičnih voda, onih u kojima uopšte nema kisika, učetverostručio.

„Prema ovim podacima, globalni nivo kisika u okeanima je pao za oko dva posto. To ne zvuči kao mnogo, ali ta mala promjena mogla bi imati ogromne posljedice”, rekla je za Al Jazeeru Minna Epps, IUCN-ov direktor za globalni pomorski i polarni program.

Najugroženije tune, marlini i morski psi

“Deoksigenizacija će imati učinak na bioraznolikost, biomasu komercijalno važnih, kao i ranjivijih rijetkih vrsta. Također će biti posljedica po staništa. Sada vidimo da vrste migriraju zbog toga”, dodala je.

Prema izvještaju, ubitak kisika najviše ugrožava vrste kao što su tuna, marlin ili morski psi, koje su velike i imaju veću potrebu za energijom.

Prema sadašnjim trendovima, očekuje se da će okeani do 2100. godine izgubiti tri do četiri posto kisika.

Od toga, najveći gubitak desit će se na dubinama do 1.000 metara, koje su najbogatije.  

Izvor: Al Jazeera i agencije