Oglasi

Pad BDP-a Slovenije veći i od pet posto

Umjesto rasta BDP-a za 1,5 posto, kako je prognozirano prije manje od dvije sedmice u redovnoj analizi, očekuje se znatno smanjivanje.
UMAR je pozvao Vladu da apsolutni prioritet u pomoći funkcioniranju zdravstvenog sistemaEPA

Ured za makroekonomske analize slovenske Vlade (UMAR) iznio je novu procjenu pada ekonomske aktivnosti zbog pandemije korona virusa, po kojoj bi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u toj državi mogao biti veći od pet posto u odnosu na prošlu godinu, javlja Hina.

Umjesto rasta BDP-a za 1,5 posto, kako je prognozirao prije manje od dvije sedmice u redovnoj analizi, prepolovivši rast u odnosu na predviđanja iz prošle godine, UMAR sada, zbog virusa COVID-19 i loših okolnosti na domaćem i međunarodnom tržištu, navodi kako očekuje smanjivanje BDP-a "između šest i osam posto".

"U manje od dvije sedmice okolnosti su se jako promijenile. Širenje epidemije u susjednoj Italiji te širenje korona virusa u ostale evropske države zahtijevale su neophodne i sveobuhvatne mjere za zaštitu zdravlja ljudi u većini evropskih država, što značajno djeluje na ekonomsku aktivnost", pojašnjava novu prognozu UMAR.

UMAR dodaje da se, ako sadašnje okolnosti i jako otežano poslovanje proizvodnog i uslužnog sektora potraju dva mjeseca, očekuje pad BDP-a moguće i veći od pet posto.

Cilj je trajna stabilizacija

Očekuju da će trajnija stabilizacija ekonomskih aktivnosti uslijediti tek nakon otkrivanja efikasne vakcine za korona virus, a s novom prognozom ekonomskih aktivnosti planiraju izaći nakon što se epidemija virusa u Sloveniji i po svijetu zaustavi.

Kao najizloženije sektore na koje će se kriza negativno odraziti navode hotelijerstvo, ugostiteljstvo, osobne usluge i trgovinu neprehrambenim proizvodima, a u nešto manjoj mjeri industriju, trgovinu, promet i neke poslovne usluge.

UMAR je pozvao Vladu da apsolutni prioritet u pomoći funkcioniranju zdravstvenog sistema, te snabdijevanju zaštitnih sredstava i opreme.

No, poziva je i da donese finansijske i porezne mjere kako bi se sačuvala zaposlenost te preduzećima i stanovništvu pomoglo da dodatnim likvidnim sredstvima prebrode dolazeću krizu, a da nakon toga napravi program da se omogući ponovni ekonomski polet i oživljavanje privrede.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.