Pacolli: Ukidanje taksi samo uz stopostotni reciprocitet

Pacolli: 'Povećanje tarifa na 100 posto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine mora ostati na snazi' (EPA)

Ministar spoljnih poslova Kosova Behđet Pacoli kaže da je Kosovo spremno da povuče stoprocentne tarife za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine samo ako budu sprovedeni svi potpisani sporazumi i ako između Beograda i Prištine postoji “stoprocentni reciprocitet”.

On je za Dojče Vele rekao da lično ne vidi šanse za rešenje kosovskog pitanja, ali da veruje u ekonomsko rešenje, što je interes “obeju strana”.

“Šta bi to bilo? To govorim još od 2007, da sever Kosova treba da bude velika privredna zona, gde će deo teritorije pripadati Srbiji, a deo Kosovu, a da tom privrednom zonom upravlja neko treći. Tu vidim rešenje. Ali, možda je za takve ideje još prerano”, precizirao je Pacoli.

‘Kosovo ima svoj ponos’

Rekao je da povećanje tarifa na 100 odsto za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine “mora da ostane na snazi” uprkos osudama SAD-a, Nemačke i drugih zapadnih zemalja.

“Moramo da im pokažemo da i Kosovo ima svoj ponos. Deset godina smo država. Ne možemo da dozvolimo da se dalje gazi ono što smo do sada postigli. Pametno bi bilo od Srba da razumeju da je nezavisnost Kosova realnost od 17. februara 2008. To ne može da se poništi.”

Smatra da se već vidi “koliko su ove takse bolne za Srbiju”.

“Zato verujem da će i oni shvatiti da nam ne ostaje ništa drugo nego da sednemo za sto kao ravnopravni sagovornici, kao dve nezavisne države, i pričamo o budućnosti”, dodao je Pacoli.

Izvor: Al Jazeera