Oglasi

Pacolli traži da se Albanija uključi u dijalog Kosova i Srbije

Šef diplomatije Kosova je predložio albanskom kolegi da Tirana da značajan doprinos u dijalogu Prištine i Beograda.
Behgjet Pacolli smatra da Kosovo sporazum sa Srbijom treba postići što prijeEPA

Prvi zamenik premijera i ministar inostranih poslova Kosova Behgjet Pacolli zatražio je od ministra inostranih poslova Albanije Ditmira Bushatija da se Albanija uključi u dijalog Kosovo - Srbija.

On je, kako prenosi agencija Anadolija, Bushatija informisao o dosadašnjem toku dijaloga te je kazao da sporazum sa Srbijom treba postići što pre.

"Konačna faza dijaloga Kosovo - Srbija je počela, bila su tri sastanka. Iako je jako težak, mora se nastaviti. Biće vremenski ograničen, neće trajati desetine godina i zaključci moraju biti doneti što pre, to je neophodno i Srbiji za njene integracije, ali i Kosovu", kazao je Pacolli.

'Uključiti se javno ili iza kulisa'

On je naveo da je u dijalogu sa Srbijom sve otvoreno, ali imajući u vidu da je Kosovo država koja je proglasila nezavisnost 2008. godine na svojoj teritoriji i te granice se moraju poštovati i zaštiti.

Pacolli je rekao da je od albanske strane tražio da ne sedi "skrštenih ruku" i da samo posmatra šta se dešava, nego da bude tamo - ili javno, ili iza kulisa.

“Ako može Evropska unija da bude prisutna, i Sjedinjene Američke Države, zašto ne i Albanija? Albanija može biti veliki doprinos", kazao je Pacolli.

Bushati je ocenio da je Albanija uvek podržavala proces dijaloga, bez obzira na to ko je bio ili jeste na vlasti u Albaniji ili na Kosovu.

Zajedničke diplomatske misije

"Naša deviza u Albaniji je da je Kosovo uvek na prvom mestu i te devize se verno pridržavamo, bez obzira na različite političke pozicije koje politički akteri u Albaniji mogu imati u vezi lokalnih pitanja. Kada je reč o ovom pitanju, mi smo demonstrirali jedinstvo i solidarnost", kazao je Bushati.

Dva ministra su razgovarala i o podršci koju Albanija može pružiti Kosovu u drugim procesima, kao što je učlanjenje u Interpol i druge organizacije.

Razgovarano je i o zajedničkim diplomatskim misijama Kosova i Albanije u inostranstvu, potrebi povećanja trgovinske razmene između dve zemlje i produbljavanju saradnje u svim oblastima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.