Pacolli poručio Dačiću: Razočaravaš me svakog dana sve više

Što se tiče Dačićevih najava o povlačenju priznanja Kosova, to su donkihotovski napori, tvrdi Pacolli (Arhiva)

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli napisao je na Facebooku da su najave šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića o povlačenju priznanja Kosova “donkihotovski napori”.

“Dačićeva izjava da će ‘uništiti’ priznanja Kosova rezultat su sindroma i politike koju predstavlja – uništavanja, ruiniranja. To je, dakle, ono što Dačić predstavlja”, naveo je Pacolli, dodajući da će oni na Kosovu “uvijek biti konstruktivni i graditi”, prenosi Radio-televizija Kosova.

On dodaje da je “uništavanje karakteristika ekstremno isfrustriranih”.

‘Balkanski Don Kihot’

“Nismo mi krivi što je cijeli svijet protiv Dačića i politike Srbije. Što se tiče Dačićevih najava o povlačenju priznanja Kosova, to su donkihotovski napori. Ti napori balkanskog Don Kihota ispadaju smiješno čak i kada on predstavlja ‘verbalnu notu’ Gvineje Bisao, koja se na kraju teksta obavezuje i potvrđuje poštovanje za kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova. Tako si mali, Ivice Dačiću… Razočaravaš me svakog dana sve više”, napisao je Pacolli u poruci na društvenoj mreži.

Dačić je ranije poručio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja apsolutni vanjskopolitički prioritet Srbije, ali da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova zbog ulaska u EU.

Izvor: Agencije