Pacolli poručio Brnabić da je nepoželjna na Kosovu

Behgjet Pacolli
Pacolli kaže da institucionalizirani rasizam u Srbiji, kakav promovira Vlada Ane Brnabić, ima izvore u ultranacionalističkoj ideologiji bolesnika (EPA)

Kosovski šef diplomacije Behgjet Pacolli poručio je u četvrtak srbijanskoj premijerki Ani Brnabić da joj neće biti dopušten ulazak na Kosovo, sve dok provodi “rasističku i bolesnu ideologiju protiv stanovništva Kosova”, objavili su mediji u Prištini, nakon što je Brnabić u srijedu ocijenila da Srbija na Kosovu ima posla s “ljudima koji su bukvalno izašli iz šume”.

Pacolli je kao “potpuno neprihvatljive” ocijenio riječi Ane Brnabić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa šefom Misije EU-a u Beogradu Semom Fabrizijem, u kojoj je za prištinske čelnike rekla da su “ljudi bukvalno izišli iz šume”.

Institucionalizirani rasizam u Srbiji, kakav promovira vlada Ane Brnabić, ima izvore u ultranacionalističkoj ideologiji bolesnika, rekao je Pacolli, kojeg su prenijeli prištinski mediji, kako prenosi Hina.

Premijerka Brnabić izjavila je u srijedu da se “[kosovski premijer, Ramush] Haradinaj, [predsjednik Kosova, Hashim] Thaci i [predsjednik Skupštine Kosova, Kadri] Veseli počinju natjecati u tome tko je veći i luđi nacionalist i šovinist”.

Brnabić: Pacolli nije izašao iz šume

“Ono što mene najviše plaši, što imate posla sa racionalnim ljudima, sa najgorom vrstom populista, sa ljudima koji bukvalno jesu izašli iz šume. Neki od njih su teroristi koji nisu osuđeni, koji jesu optuženi, a nisu u Tribunalu osuđeni samo zato što su svi svedoci pobijeni i kako da mi znamo šta će oni sledeće da urade sutra. Njima je svejedno je li tamo rat ili nije, to je ono što mene plaši”.

Na poruke iz Prištine da je nepoželjna, srbijanska premijerka uzvratila je u četvrtak tvrdnjom da je Pacollijeva izjava ne brine te da je sigurna kako će joj, kada bude željela otići na Kosovo, to biti i omogućeno.

“Oni u uniformi su bili u šumi, iz nje su izašli i direktno postali dio političke elite u Prištini. Volela bih da su došli iz civilnog sektora, ali nisu. Pacolli nije izašao iz šume i čudi me da se osetio prozvanim”, uzvratila je Brnabić.

Ona je ukazala da su pojedini lideri kosovskih Albanca “bili optuženi za najteže ratne zločine”, ali su oslobođeni jer su svi svjedoci ubijeni tijekom suđenja.

‘Sljedeći korak sprječavanje slobode kretanja’  

“To su osobe koje sprečavaju protok robe, a sledeći korak je sprečavanje slobode kretanja ljudi, iako se radi o osnovnim civilizacijskim vrednostima. Ako misle da je to u interesu boljeg života na Kosovu, s tim se ne slažem”, izjavila je Brnabić.

Komentirajući izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thacija da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu, Brnabić je rekla kako to pokazuje “stepen njihove neodgovornosti”.

“Formiranje ZSO-a donelo bi mir i žao mi je šta Priština šalje poruku da Srbi tamo nemaju nikakva prava i da to nije njihova zemlja”, istaknula je Brnabić.

Izvor: Al Jazeera i agencije