Pacolli: Otkud pripadnici UNMIK-a na barikadama?

Tokom akcije hapšenja na sjeveru Kosova slobode je lišen jedan ruski državljanin, pripadnik UNMIK-a (EPA)

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli pozvao je Misiju Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK) da objasni prisustvo njihovih pripadnika, među kojima i jednog ruskog državljanina, na barikadama kod Zubinog Potoka na sjeveru Kosova.

Pacolli je na Twitteru napisao kako je tokom policijske operacije na sjeveru Kosova policija privela jednog međunarodnog službenika UNMIK-a, državljanina Rusije, te jednog pripadnika lokalnog osoblja Misije.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo vanjskih poslova Kosova će “slučaj tretirati prema međunarodnom pravu”.

“Kosovo je dugo upozoravalo međunarodnu zajednicu na destabilizirajuće napore Rusije u regiji”, naveo je Pacolli.

Prethodno se o istoj temi oglasio i kosovski premijer Ramush Haradinaj koji smatra da, usprkos poštivanju imuniteta međunarodnih organizacija, kad određena osoba “ugrožava državu, onda bi zakon trebalo provoditi na osnovu međunarodnih konvencija”.

“Poznato je što je ruska agenda destabilizacije i zato pažljivo trebamo raditi protiv takvih agendi. U tomu smo uspješni. Nema mjesta na kojem se zakon ne primjenjuje na Kosovu”, rekao je Haradinaj.

Kasnije je, na reakciju službene Moskve, uhapšeni pripadnik UNMIK-a pušten na slobodu.

Reakcija Moskve

Prethodno je reagiralo i Veleposlanstvo Rusije u Beogradu, pri čemu je veleposlanik Aleksandar Čepurin zatražio da se iz pritvora pusti uhapšeni ruski državljanin, djelatnik Misije UN-a na Kosovu.

“To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima. Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, suradnika UNMIK-a Mihajla Krasnoščekova. Tražimo trenutno oslobađanje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj incident”, prenose Čepurinovu izjavu beogradski mediji.

Na hitno oslobađanje djelatnika Misije UN-a pozvao je i specijalni predstavnik glavnog tajnika UN-a i šef UNMIK-a Zahir Tanin.

Hapšenje ruskog pripadnika UNMIK-a osudila je i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova koja je tu akciju nazvala “nečuvenim aktom” i “manifestacijom provokativne politike vrhuške kosovskih Albanaca”. Zatražila je oslobađanje uhapšenog.

“Pritvoren je usprkos tome što posjeduje diplomatski imunitet kao dužnosnik UN-a”, rekla je Zaharova.

Izvor: Agencije