Pacolli: Neprihvatljiv tretman BiH prema Kosovu

Način na koji su mislili da tretiraju kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, kaže Pacoli (EPA)

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli kaže da delegacija Prištine neće učestvovati na Samitu za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) zbog načina na koji Bosna i Hercegovina, kao zemlja domaćin, tretira Kosovo.

Pacolli je ocijenio da je takav tretman neprihvatljiv i da je bacio sjenku na nedavno održani Samit zemalja Zapadnog Balkana u Poznanju, u Poljskoj, prenosi Tanjug.

“Način na koji su mislili da tretiraju kosovsku državnu delegaciju je neprihvatljiv, a to bi, također, bacilo sjenku na nedavno završeni samit u Poznanju u okviru Berlinskog procesa, gdje smo pokazali volju da budemo konstruktivni u regionalnim inicijativama i organizacijama. Nažalost, ova volja je pogrešno shvaćena od strane sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, tvrdi Pacolli.

‘Loš stav’

On je na Facebooku ocijenio da takav stav prema Prištini, kao sljedećem lideru SEECP-a, nije dobar za BiH s obzirom na to da je taj samit, kako je naveo, stvoren u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa u regiji i pune integracije jugoistočne Evrope u euroatlantske strukture.

Prethodno je predsjednik Kosova Hashim Thaci naveo na Facebooku da je odbio da prisustvuje SEECP-u u BiH, zbog toga što je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

BiH ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Izvor: Agencije