Pacolli: Bez dozvole Beograda neću posjetiti Sandžak

Behgjet Pacolli tvrdi da se osumnjičeni za zločine na Kosovu slobodno šetaju Beogradom (EPA)

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je izjavio kako je tražio dozvolu Beograda da 21. i 22. jula zvanično poseti Novi Pazar i Sandžak i da će, ako je dobije, posetiti taj deo Srbije, prenosi prištinska televizija Klan Kosova.

Dodao je da, ukoliko ne dobije dozvolu, neće ići planinskim putevima, kao što je uradio Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM kada je došao Kosovo.

“Poštovaću poziv mog kolege. Ne bih koristio medije na Kosovu da nekog provociram. Kada je Ðurić došao na Kosovo, pred medijima je pokazao tri prsta da bi provocirao. Ja nikoga ne bih provocirao. Otišao bih u Novi Pazar kao zvaničnik, ne kao privatno lice. Kao privatno lice bih sutra otišao, i ne bih morao nikoga da pitam, ali pozvan sam kao ministar spoljnih poslova”, rekao je Pacolli i dodao da njegova poruka neće biti provokacija.

Ne prihvata pritisak iz Brisela

Pacolli je kazao da je na njega vršen pritisak iz Brisela da ne ide u Sandžak, ali da je, bez obzira na to, podneo zahtev Beogradu.

“Otići ću u Sandžak ako dobijem dozvolu iz Beograda, bez obzira na to šta drugi kažu”, rekao je on i dodao da vidi ogorčenost kod pojedinih političara u Beogradu.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Pacollija na sednicu Nacionalnog veća Bošnjaka i debatu “Proces uspostavljanja regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu” 21. i 22. jula, odnosno da poseti Novi Pazar i ostale opštine Sandžaka.

Izvor: Agencije