Pack: Politika zasjenila medije na Balkanu

Neki mediji na Balkanu predmet su političkih igara, a njihovi vlasnici ne rade u službi demokratije, kazala je za Al Jazeeru zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) Doris Pack.

Pack, koja je i  izvjestiteljica EP-a za Bosnu i Hercegovinu, te predsjednica parlamentarnog odbora za kulturu i obrazovanje, u četvrtak je u Zagrebu govorila na konferenciji novoformiranog Hrvatskog vijeća za medije.

Zarada umjesto demokratije

Tu je zaključeno da su etičnost, odgovornost i vjerodostojnost ključni temelji vijeća, čiji je glavni zadatak praćenje rada novinara, odbrana od bilo koje vrste cenzure, ali i zaštita čitatelja, gledatelja i slušatelja.

Govoreći za Al Jazeeru o stanju medija u regionu, Pack je kazala da je situacija različita u svakoj zemlji, ali da su „vlasnici nekih medija puno više zainteresirani za zaradu novca putem nekih informacija koje će nekome ići na ruku, a ne rade u službi demokratije“.

Iako Vijeće za medije postoji u Bosni i Hercegovini, Pack je kazala da u toj zemlji još postoje problemi s nekim medijima.

Govoreći o stanju medija u regionu, kazala je da je su neki mediji predmet „političke igre“. To je „Postoji jedan biznis u sjeni medija i to treba zaustaviti“, kazala je ona.

Put ka EU

Osvrćući se na put zemalja regiona ka Evropskoj uniji, kazala je da su, bez obzira na brojne razlike, korupcija i potreba za reformama pravosuđa zajednički problemi svih ovih država.

„Mislim da svaku zemlju treba zasebno posmatrati i pružiti joj odgovarajuću pomoć“, kazala je Pack.

„EU i Komisija su spremni ponuditi tu pomoć“.

„Makedonija je od 2005. u statusu kandidata, međutim susjedna zemlja joj ne da je zeleno svjetlo zbog imena“, rekla je ona.

„Srbija je dobila status kandidata, ali trenutno nisam zadovoljna jer sve ono što su obećali, u smislu dijaloga Beograda i Prištine, ne primjenjuje se“.

Govoreći o Bosni i Hrecegovini, kazala je da je pred ovom zemljom još mnogo problema, ali i da je optimista zbog nedavno usvojenih zakona, te da se nada da će se „nastaviti raditi tempom koji je započet“.

„Da biste bili član EU ne možete biti dva entiteta“, kazala je ona.  „Čim shvate da moraju imati zajedničke institucije … ostvarit će uslove“.

Izvor: Al Jazeera