Pacijenti se plaše ukidanja ambulanti

Svakih nekoliko godina, Ministarstvo zdravstva Hrvatske nanovo odlučuje o broju ljekara porodične medicine, o tome na kojem će mjestu biti ambulanta, gdje će se ukinuti… Uoči nove odluke iz Zagreba, neka manja mjesta počela su strahovati da će njihove ambulante biti ukinute.

Doći do ljekara u Slavoniji nije uvijek lako. Posebno najbrojnijem starijem stanovništvu. Do svoje porodične doktorice u Novoj Gradišci Mijo Blažević, iako srčani bolesnik, i po suncu i po kiši najčešće stiže biciklom. Vozi 12 kilometara.

“Pretežno sat, sat i po, ako negdje stanem i odmorim malo, nekada i duže, jer ako se umoriš, moraš i stati, moraš malo gledati na bolest, da ne bi pretjerao, da ne bi pejsmejker govorio… I to sve skupa ima svoje sve”, kaže Blažević.

Postojeće ambulante

Njegov primjer nije jedini. U mnogim selima nema ljekara. Doktorica porodične medicine Suzana Posavčević sada još više brine za pacijente, jer je Ministarstvo poslalo statistiku po kojoj bi se ukinuti mogle i neke postojeće ambulante.

“Ukidaju se neke ambulante u selima u kojima već sad imaju neke ambulante, ali se vjerojatno smanjuje broj stanovnika, pa se zato ukidaju, ali se u samom gradu povećava broj ambulanti za četiri. Gradiška je u zadnjih nekoliko godina izgubila 1.000 stanovnika i stvarno je neopravdano da gubitkom stanovnika dobiva još četiri ambulante, a dok druga sela vape za liječnicima”, tvrdi Suzana Posavčević.

“Sad, da ali, ako oni sad ukidaju, po selima da se centralizira u Gradišci, tamo se ukida, ovdje se otvara, nema neke logike”, smatra pacijent Željko Matejković.

Gledajući statistiku, apsurd je veći, jer se po njoj u nekoliko sela gase tek opremljene i još neotvorene ambulante.

“Iako je za ovo selo od 3.000 stanovnika predviđen jedan medicinski tim u koordinaciji obiteljskih liječnika, tvrde da nova mreža primarne zdravstvene zaštite ukida i taj jedan”, izvijestila je reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Mreža ljekara

Situaciju smiruje resorni ministar Siniša Varga, koji tvrdi da je došlo do nesporazuma. Mreža je tek u izradi, a podaci koje su poslali samo su smjernica o kojoj su se lokalna samouprava i ljekari trebali očitovati. Iako tako piše u statistici, nikakvog smanjenja broja ambulanti, tvrdi ministar, neće biti.

“Radi se o predizbornoj godini. Imamo županije koje nisu u istoj političkoj opciji kao što je centralna Vlada i naravno da je došlo do politikantskih zahtjeva. To njih morate pitati zašto je došlo do takve izjave. Radi se o tome da smo mi njima poslali činjenično stanje, gdje su žitelji njihovih županija, gdje su se opredijelili. Ništa drugo”, zaključio je ministar Varga.

Za što će se opredijeliti Ministarstvo koje kroji mrežu ljekara znat će se za nekoliko sedmica, kada bi je trebali predstaviti javnosti.

Izvor: Al Jazeera