Pacijenti sa COVID-19 reaguju na probni lijek kompanije Gilead

Interesovanje za eksperimentalni lijek Gileada u toku pandemije korona virusa je izrazito veliko (AP)

Ime farmaceutske kompanije Gilead Sciences iznenada se istaklo a njene dionice su porasle za 16 posto poslije zatvaranja tržišta u četvrtak nakon medijskog izvještaja u kojem se navode ohrabrujući djelimični podaci iz eksperimenata s probnim lijekom Remdesivir američke kompanije na pacijentima s teškim oblikom bolesti COVID-19.

Bolnica Univerziteta u Chicagu, koja učestvuje u istraživanju antivirusnih lijekova, saopštila je da je zabilježen brz oporavak od povišene temperature i respiratornih simptoma, te da su gotovo svi pacijenti otpušteni za manje od sedmicu, navodi se na medicinskom web portalu STAT.

Treća faza ispitivanja

Gilead je u saopštenju e-mailom rekao da je “neophodno analizirati sve podatke kako bi se došlo do bilo kakvih zaključaka iz eksperimenta”.  

Bolnica UChicago Medicine u svojoj elektronskoj poruci također navodi da su “djelimični podaci iz trenutnog kliničkog ispitivanja po definiciji nepotpuni i nikada ih ne treba koristiti za donošenje zaključaka”.  

Univerzitet je saopštio da se radi o informacijama s internog foruma za kolege istraživače o radu koji je u toku i da su objavljeni bez odobrenja.

Gilead očekuje rezultate treće faze ispitivanja na pacijentima s teškim oblikom COVID-19 krajem ovog mjeseca, a dodatni podaci iz drugih studija bit će dostupni u maju.

Trenutno nema odobrenog lijeka za COVID-19, visoko zaraznu respiratornu bolest uzrokovanu novim korona virusom koji je zarazio više od dva miliona ljudi širom svijeta.

Dva pacijenta umrla

Portal STAT navodi da je bolnica UChicago Medicine koristila 113 dobrovoljaca s teškim slučajevima COVID-19 u eksperimentu Gileada, dodavši da je većina njih napustila bolnicu, a dva pacijenta su umrla.

Interesovanje za eksperimentalni lijek Gileada u toku pandemije korona virusa je izrazito veliko, jer je analiza medicinskog magazine New England Journal of Medicine (NEJM) pokazala da su dvije trećine manje grupe pacijenata s teškim slučajevima Covid-19 primijetile da im se stanje poboljšava nakon liječenja lijekom Remdesivir.

Dionice Gileada, koje su se u redovnom trgovanju zatvorile na 76,54 američkih dolara, nakon nekoliko sati su skočile za 16 posto na 89,1 dolara.

Izvor: Al Jazeera i Reuters