Pacifičke zemlje potpisale trgovinski sporazum bez SAD-a

Izvorni sporazum 12 država, poznat kao Transpacifički sporazum, prošle je godine Donald Trump odbacio (EPA)

Jedanaest zemalja koje izlaze na Tihi ocean, među kojima su Japan i Kanada, potpisalo je u Čileu sporazum o slobodnoj trgovini bez SAD-a, poslavši, kako je rekla jedna od čelnica, snažan signal protiv protekcionizma i trgovinskih ratova.

Sveobuhvatni i napredni sporazum o transpacifičkom partnerstvu smanjit će carine u zemljama koje zajedno čine 13 posto globalne ekonomije, s ukupnim bruto domaćim proizvodom od 10.000 milijardi dolara.

 Sa Sjedinjenim Američkim Državama taj bi udio iznosio 40 posto.

Donald Trump odbacio TTP

“Danas s ponosom možemo zaključiti ovaj proces, šaljući snažan signal međunarodnoj zajednici da su otvorena tržišta, privredna integracija i međunarodna saradnja najbolje sredstvo za stvaranje ekonomskih prilika i napretka”, rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet.

Sporazum je potpisan nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD, za što su druge članice Međunarodnog monetarnog fonda rekle da bi moglo pokrenuti globalni trgovinski rat.

Izvorni sporazum 12 država, poznat kao Transpacifički sporazum – TPP), prošle je godine Trump odbacio tri dana nakon inauguracije, rekavši da to čini u cilju zaštite radnih mjesta u SAD-u.

Ugovor je Washington podržavao za vrijeme predsjednika Baracka Obame, a on je potpisan u februaru 2016. godine, nakon godina pregovora između 12 zemalja koje imaju pristup Tihom oceanu: SAD, Australija, Bruneji, Kanade, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novo Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Preostalih 11 zemalja bez SAD-a finaliziralo je revidirani sporazum u januaru, a stupit će na snagu kada barem šest članica dovrši njegovu ratifikaciju, moguće prije kraja godine.

Revidirani sporazum isključuje neke odredbe izvornog TPP-a koje su tražili pregovarači SAD-a, uključujući pravila za snažniju zaštitu intelektualnog vlasništva farmaceutskih kompanija.

Uvođenje zajedničkih normi

U januaru je Trump, koji je zaprijetio i da će povući SAD iz Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, rekao na Svjetskom ekonomskom forumu u Švicarskoj da je moguće da se Washington vrati u TPP ako postigne bolji dogovor.

No, novozelandski ministar trgovine je kazao da to u skorije vrijeme nije vjerovatno, dok je Japan saopćio da bi izmjena sporazuma sada bila vrlo složena.

Sporazumom se predviđa ukidanje carinskih i necarinskih prepreka, poput uvođenja zajedničkih normi u nekoliko sektora aktivnosti između tih 11 zemalja koje okupljaju gotovo 500 miliona osoba.

Izvor: Agencije