Pacifička vježba američke i japanske mornarice

Donald Trump naredio je grupi brodova uplovljavanje u vode Korejskog poluotoka, kao odgovor na povećane napetosti s Pjongjangom (AP)

Dva japanska razarača u nedjelju su počela vježbu s udarnom grupom američkog nosača aviona “USS Carl Vinson” na zapadnom Pacifiku, dok se približava vodama oko Korejskog poluotoka, saopćila je japanska mornarica.

Japanski ratni brodovi “Samidare” i “Ashigara” u petak su napustili zapadni Japan kako bi se pridružili “USS Carlu Vinsonu” u znak solidarnosti dok se Sjedinjene Američke Države suočavaju sa Sjevernom Korejom zbog njenog programa balističkih projektila i nuklearnih testova.

Razarači će “isprobavati različite taktike” sa američkom udarnom grupom, saopćile su japanske mornaričke odbrambene snage, a prenosi agencija Reuters.

Napetosti sa Sjevernom Korejom

Američki predsjednik Donald Trump naredio je grupi brodova “USS Carl Vinson” uplovljavanje u vode Korejskog poluotoka, kao odgovor na povećane napetosti sa Sjevernom Korejom.

Japanska vojska naredila je ratnim brodovima da prate “USS Carl Vinson” na sjever, barem do Istočnog kineskog mora, kazao je za agenciju Reuters izvor upoznat s planom.

On je želio ostati anoniman, jer nije ovlašten razgovarati s medijima.

Izvor: Agencije