Pa zar i vi, braćo Austrijanci?

Piše: Ešref Kenan Rašidagić

Odluka Austrijske ambasade u BiH da svoj Nacionalni dan ove godine obilježi tako što će organizirati tri odvojena prijema (25.10. u Banjoj Luci, 26.10. u Sarajevu i 27.10. u Mostaru) predstavlja opasan presedan nezabilježen u diplomatskoj historiji naše države.

Ambasadori su uvijek pomno izabrani i opunomoćeni predstavnici čije djelovanje u zemljama domaćinima bez izuzetka predstavlja stav i volju vlada koje su ih poslale i u čije ime djeluju. Čak se i privatni postupci diplomatskih predstavnika pažljivo prate i na osnovu njihovog ponašanja često se mogu izvući zaključci o namjerama njihovih država i vlada u zemlji domaćinu.

Jedinstveni položaj koji diplomate uživaju i kod kuće i u zemljama u kojima su akreditirani sa sobom nosi i jedinstvenu i posebnu odgovornost da svoju državu u zemlji domaćinu predstavljaju na najbolji mogući način. Ambasadori, stoga, u svim državama prolaze posebnu obuku u kojoj se senzibiliziraju za političke, ekonomske, kulturne, socijalne i druge realnosti u zemlji domaćinu.

Od njih se očekuje da u potpunosti razumiju društvo u koje su poslani na službu, jer oni, po definiciji, predstavljaju “oči i uši” svoje vlade u zemlji domaćinu. Ministri i premijeri jedne države, naravno, ne mogu imati uvid u finese dešavanja u državama s kojima surađuju. Zato su tu njihovi ambasadori koji će ih brifirati i upoznati o raspoloženju i društvenoj klimi u državama u koje su raspoređeni, kao i dati odgovarajuće upute o najboljim potezima koje te vlade mogu poduzeti da bi u tim državama zaštitile i unaprijedile svoje interese.

Je li otvaranje odvojenih ambasada sljedeći potez?

Imajući u vidu navedene osnove diplomatske prakse, koje je svaki diplomata nedvojbeno imao priliku naučiti na obuci u svom ministarstvu vanjskih poslova, potpuno je neshvatljivo gore spomenuto ponašanje Austrijske ambasade.

Da li je austrijski ambasador Nj. E. Martin Pammer uistinu mogao pomisliti kako u ovako delikatnom i podijeljenom društvu trodjelna proslava Nacionalnog dana predstavlja pametan potez? Da li je stvarno austrijski ambasador svoje ministarstvo vanjskih poslova savjetovao da će ovakva odluka biti smatrana dobronamjernom od strane onih koji Bosnu i Hercegovinu gledaju kao svoju jedinu domovinu? Čak i Ruska ambasada, unatoč svoj retorici, nikada nije našla za shodno da diplomatski prijem povodom Nacionalnog dana Rusije organizira paralelno u Sarajevu i Banjoj Luci.

Djelovanje i potezi austrijskog ambasadora predstavljaju zvanični stav i namjere Austrijske vlade, tačka! Ako je tako, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo vanjskih poslova hitno moraju od austrijskog ministra vanjskih poslova tražiti da objasni da li trodjelna proslava njihovog nacionalnog dana predstavlja zvanični stav Austrijske vlade da u Bosni i Hercegovini de facto postoje tri glavna grada. I šta je sljedeće? Otvaranje tri ambasade Republike Austrije: u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru?

Nemušti i mucajući pokušaji Njegove ekselencije sinoć u programu Al Jazeere da ovakvu organizaciju proslave objasni tobožnjom zabrinutošću za goste kojima je, eto, daleko putovati iz Mostara u Sarajevo, sramota su i uvreda za inteligenciju gledatelja. U diplomatskoj praksi predstavljaju skandal prve vrste na koji bi u svakoj normalnoj državi hitno reagiralo ministarstvo vanjskih poslova zemlje domaćina, tražeći objašnjenje za ovakve postupke strane ambasade.

Hoće li i u Srbiji biti odvojeni prijemi?

Ambasadora Pammera trebalo bi, također, pitati da li će Ambasada Republike Austrije u Beogradu možda, vodeći se istom logikom kojom se, navodno, vodi i Ambasada u Sarajevu, u Srbiji organizirati tri odvojena diplomatska prijema. Možda bi se ti prijemi, osim u Beogradu, mogli organizirati i u Novom Pazaru i Novom Sadu. Na kraju krajeva, Srbija je teritorijalno mnogo veća zemlja od BiH, pa je zvanicama još teže putovati do glavnog grada. Ako je, ponavljam, udaljenost jedini faktor za donošenje ovakve odluke.

Vaša Ekselencijo! Kroz vaš diplomatski trening sigurno ste imali priliku saznati da su Bosanci i Hercegovci sofisticiran europski narod s dugom historijom i razvijenim društvenim odnosima.

Mi nismo budale, Vaša ekselencijo.

P. S.

Za vašu informaciju, čak smo i autoceste počeli graditi, tako da udaljenost između Sarajeva i Banje Luke i Mostara više ne predstavlja nepremostivu prepreku za vaše zvanice.

P. P. S.

Bez obzira na sve, Njegovoj ekselenciji želim sreću i napredak u diplomatskoj službi Republike Austrije. Ako vas karijera nekad odvede do mnogo važnijih postavljenja nego što je Sarajevo, savjetovao bih vas ipak da se informirate o senzibilitetima i specifičnostima države u koju idete. Mislim da bi vas, primjerice, odluka da pored Madrida diplomatski prijem organizirate negdje u Baskiji ili, recimo, da u Belgiji organizirate odvojene proslave za Flamance i Valonce, mogla skupo koštati.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera