Ozbiljan pad britanske privrede, prvi od 2012.

London, Burza, Londonska burza
Institut je procijenio da je britanska ekonomija sada za 2,5 posto manja nego što bi bila da Britanija nije glasala za izlazak iz EU-a (EPA)

Britansko je gospodarstvo u drugom ovogodišnjem kvartalu palo prvi put od 2012., što je neočekivano ozbiljno usporavanje uoči njezinih priprema za izlazak iz Europske unije 31. listopada.

Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije pao je za 0,2% u tri mjeseca zaključno s lipnjem nakon solidnog rasta od 0,5% u prvom tromjesečju, priopćio je Nacionalni ured za statistiku, kako prenosi Tanjug.

Najnoviji je podatak ispod svih predviđanja ekonomista koje je anketirala agencija Reuters.

Na godišnjoj razini rast BDP-a je usporio na 1,2%, što je najsporiji tempo rasta od početka 2018.

Pad poslovnih investicija

Poslovne su investicije, kako su pokazali podaci, pale za 0,5% u drugom tromjesečju, dok su ekonomisti očekivali pad za 0,3%.

Potrošnja domaćinstava, koja je inače znatno otpornija od poslovnih investicija zahvaljujući padu nezaposlenosti i rastu plaća, povećala se za 0,5% u drugom kvartalu.

Središnja banka Engleske prošlog je tjedna iznijela predviđanja da će tijekom tekućeg kvartala rast BDP-a Britanije iznositi 0,3%, dok za čitavu godinu prognozira usporavanje rasta na stopu od 1,3%.

Britanski ministar financija Sajid Javid, pak, rekao je u petak da su temelji domaćeg gospodarstva snažni, da se ne plaši Brexita bez dogovora i da Vlada previđa da će rast BDP-a Britanije ove godine nadmašiti onaj u Njemačkoj, Italiji i Japanu.

Nakon što su statistički podaci pokazali pad gospodarskog rasta Britanije u drugom tromjesečju, Javid je u izjavi za televiziju Sky naveo kako je ovo izazovno razdoblje za globalnu ekonomiju u cjelini, prenio je Reuters.

Javid: Rast ćemo brže od Njemačke, Italije i Japana

“Ovo je izazovno razdoblje u cijeloj svjetskoj ekonomiji, usporavanje rasta bilježi se u mnogim državama. No, temelji su britanske ekonomije jaki – plaće rastu, zaposlenost je na rekordno visokoj razini i predviđamo da ćemo rasti brže od Njemačke, Italije i Japana ove godine”, kazao je Javid.

“Vlada je odlučna ljudima i tvrtkama omogućiti sigurnost s Brexitom. Zato je naš nedvosmislen stav da Velika Britanija izlazi iz EU-a 31. listopada”, dodao je.

Britanski ministar financija također smatra da domaće gospodarstvo neće ući u recesiju.

“Uopće ne očekujem recesiju. Ne postoji nijedan vodeći prognozer koji ju očekuje”, rekao je.

Izvor: Agencije