Oxford: Obećavajući nalazi o vakcini protiv korone

Cjepivo, Vakcina, Korona virus
Iako je uspjeh na majmunima ključan korak, mnoge vakcine koje njih štite ne uspijevaju pomoći ljudima (EPA)

Cjepivo protiv novog korona virusa koju su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i ispitivali ih na šest majmuna donijelo je obećavajuće nalaze, koji su doveli do početka ispitivanja na ljudima krajem prošlog mjeseca, prenijeli su američki i britanski istraživači.

Prošlog mjeseca britanski proizvođač lijekova AstraZeneca priopćio je da se udružio s istraživačima iz Oxfordske skupine za cjepivo i Institutom Jenner koji razvijaju cjepivo, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Prema izvješću, neki od majmuna koji su dobili jedno cjepivo razvili su antitijela protiv virusa u roku od 14 dana, a sva zaštitna antitijela u roku 28 dana, prije nego što su bili izloženi velikim dozama virusa.

Nakon izlaganja, cjepivo je spriječilo oštećenje pluća, ali je virus ostao aktivan u nosu.

Vakcinu primilo 1.000 volontera

Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, izjavio je da su podaci dobiveni na majmunima definitivno dobra vijest.

Iako je uspjeh djelovanja cjepiva na majmunima ključan korak, mnoga cjepiva koja štite majmune u laboratorijama ne uspijevaju zaštititi ljude.

Evans je rekao da je jedan ključni nalaz bio posebno umirujući, a to je da nije bilo dokaza o pojačanoj imunološkoj bolesti, kod koje se događa da, umjesto da štiti od virusa, cjepivo zapravo čini bolest još gorom.

“To je bila definitivna teorijska briga vezana za cjepivo protiv SARS-CoV-2 i to što nema dokaza za to u ovoj studiji je vrlo ohrabrujuće”, kazao je Evans.

Prošlog mjeseca britanski znanstvenici počeli su davati cjepivo ljudima volonterima, a do 13. svibnja 1.000 ljudi je primilo cjepivo.

Izvor: Agencije