Oxfam: Pokušaj primirja zbog korona virusa katastrofalan neuspjeh

SAD je odbio glasati o rezoluciji Ujedinjenih naroda o globalnom primirju (Reuters)

Pokušaji međunarodne zajednice da postigne globalno primirje kako bi se spriječilo širenje korona virusa “katastrofalan su neuspjeh”, navela je organizacija Oxfam International u izvještaju objavljenom u utorak.

Oxfam je saopćio da se borbe nastavljaju širom mnogih konfliktnih zemalja, uprkos pozivima generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa u martu da zaraćene strane polože oružje.

Problem je nastao zbog diplomatskog neuspjeha Vijeća sigurnosti UN-a, godina slabih investicija u napore za izgradnju mira i nastavku dotoka oružja u konfliktne zone, navodi se u izvještaju “Konflikt u vrijeme korona virusa”.

“Očekivali smo vodstvo Vijeća sigurnosti UN-a i mnogih drugih zemalja koje kažu da podržavaju primirje, ali koje uprkos tome ostaju aktivni učesnici konflikata u svijetu, provodeći vojne operacije, prodavajući oružja i podržavajući strane u sukobu”, naveo je izvršni direktor Oxfama Jose Maria Vera.

Ugrožno dvije milijarde ljudi

SAD, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, 8. maja je odbio glasati o rezoluciji UN-a za globalno primirje.

Oxfam je naveo da je ovo posljednji u nizu neuspjeha da se obuzdaju sukobi u vrijeme kada su potrebni mir i međunarodna saradnja.

U izvještaju se navodi da bi jedino zaustavljanje nasilja dozvolilo efikasni odgovor na COVID-19.

Guterres je u aprilu upozorio da je pandemija prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti te da “potencijalno može voditi do povećanja socijalnih nemira i nasilja”.

Oxfam ističe da dvije milijarde ljudi živi u zemljama koje su zahvaćene sukobima, a sada su u posebnom riziku od bolesti, uključujući područja gdje su zdravstveni sistemi osakaćeni, a bolnice bombardirane, zbog čega su morali pobjeći u prenapučene kampove.

“Zemlje koje izvoze oružje moraju prestati potpirivati sukobe i, umjesto toga, uložiti napore da upozore zaraćene strane da prihvate globalno primirje”, rekao je Vera.

Izvor: Al Jazeera