Oglasi

OVP želi zabraniti 'politički islam'

Iz OVP-a namjeravaju progurati ranije traženo rasformiranje pokreti Identitaristi.
Kako bi se takve grupe mogle lakše razbijati, OVP teži ka izmjeni Zakona o udruženjimaEPA - Ilustracija

Narodna partija Austrije (OVP) Sebastiana Kurza najavila je kako želi krivičnim zakonom stati na put ekstremizmu i zabraniti takozvani „politički islam“, prenose agencije.

U stranačkom planu za borbu protiv svake vrste ekstremizma se posebna pažnja posvećuje „političkom islamu“, ali i ekstremnom desničarskom pokretu Identitaristi.

Iz OVP-a zahtijevaju da se „politički islam“ zabrani zakonom i namjeravaju progurati ranije traženo rasformiranje „identitarista“.

Kako bi se takve grupe mogle lakše razbijati, OVP teži ka izmjeni Zakona o udruženjima.

Ekstremistički stavovi

Udruženja će se, prema tom planu, moći zabraniti i ugasiti ako se u njima šire „ekstremistički stavovi“.

„Čim ekstremistički neprijateljski stavovi i prema državi Austrije budu ustanovljeni, vlasti trebaju dobiti mogućnost da rasformiraju jedan klub. To važi prije svega za 'Identitariste'“, istakao je član OVP Karl Mahrer.

On je ukazao da promjena zakona o udruženjima nije bila moguća u koaliciji sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO), a aktuelni zakon nije dovoljan da bi se takvi klubovi mogli zabraniti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.