Ove godine u svijetu ubijeno više od 30 novinara

Specijalni izvjestioci Ujedinjenih naroda saopćili su da se svijet suočava sa spiralom napada na novinare te da je samo u ovoj godini ubijeno više od 30 novinara u ciljanim napadima.

Govoreći povodom današnjeg obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, izvjestioci UN-a Agnes Callamard i David Kaye su pozvali države da poduzmu korake u tom pogledu.

“Osim što oduzimaju ljudske živote i porodicama njihove najmilije, cilj ovih napada jeste da se uništi uloga novinarstva, koja je suštinska za demokratska društva”, navedeno je u njihovom saopćenju.

Kako ističu, napadi na novinare su česti i rašireni u mnogim dijelovima svijeta.

Za 11 godina ubijeno 930 novinara

“Kada države ne provedu nezavisnu i cjelovitu istragu, koja dovede izvršioce pravdi, ubice i njihovi saveznici su ispunili cilj”, saopćeno je.

Napadi moraju prestati, kao i, kako su naveli, demoniziranje izvještavanja i nekih medija od političkih lidera na najvišem nivou.

“Naše društvo ne može sebi priuštiti takav trend i zato pozivamo sve države da ga odmah zaustave”, navedeno je.

Generalna skupština UN-a je 2013. godine proglasila 2. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Prvi put je obilježen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Ghislainea Duponta i Claudea Verlona, koji su ubijeni prilikom izvještavanja u afričkoj državi Mali.

Prema podacima UNESCO-a, u svijetu je u posljednjih 11 godina ubijeno 930 novinara, ili prosječno jedan novinar svakog četvrtog dana.

Počinioci u 90 posto slučajeva nisu kažnjeni.

U Siriji su, od početka građanskog rata, ubijena najmnaje 634 novinara, a većinu njih su ubile snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javila je Sirijska mreža za ljudska prava.

U izvješaju pod nazivom “Želimo pravdu za duše 634 novinara”, naglašeno je kako su od marta 2011. godine, kada je počeo rat u Siriji, ubijena najmanje 634 predstavnika medija, među kojima su 536 ubili pripadnici Assadovog režima.

Česta hapšenja palestinskih novinara

U izraelskim zatvorima zatočeno je 27 palestinskih novinara.

U izvještaju Palestinskog udruženja zatvorenika se navodi da je među njima troje novinara koji se nalaze u “administrativnom pritvoru”, bez optužbi ili suđenja.

Šest novinara osuđeno je na razne zatvorske kazne, a 18 ih je u pritvoru.

Izvještaj je uslijedio nakon što su izraelske snage u srijedu uhapsile novinarku Boshru al-Tawil iz Al-Bireha.

Palestinsko udruženje zatvorenika navodi da je 25 palestinskih novinara uhapšeno od početka godine, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije