Ove godine u BiH registrirano 10.595 ilegalnih migranata

Slovenska vlada ove godine je zaoštrila politiku prema ilegalnim migrantima (EPA)

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, koji je istovremeno i državni ministar sigurnosti, na sjednici tog doma je iznio podatak da je od početka godine do 24. lipnja u ovoj zemlji registrirano 10.595 ilegalnih migranata.

Od tog broja, njih 9.919 je iskazalo namjeru za azil, a njih samo 196 je poslije toga je i podnijelo zahtjev za azil, ali se u toku postupka nisu pojavili.

“Pretpostavka je da su napustili Bosnu i Hercegovinu i zbog toga se zaključkom obustavlja postupak o azilu”, pojasnio je Mektić tokom rasprave o Informaciji Vijeća ministara Bone i Hercegovine o kontroli i upravljanju prilljevom masovnog broja migranata i izbjeglica u ovoj zemlji, s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Dodao je da su, po osnovu readmisije iz drugih država, prije svega iz Hrvatske, prihvaćene 324 osobe.

Isto tako, po osnovu readmisije drugim državama, uglavnom Srbiji, vraćen je isti broj stranih državljanina.

‘Nema drastičnog povećanja’

Prema njegovim riječima, u toku cijele prošle godine u Bosni i Hercegovini je registrirano gotovo 23.000 ilegalnih migranata.

“Ako uzmemo da je za prvih šest mjeseci više od 10.000 migranata i ako se, a za pretpostaviti je tako, nastavi ova dinamika, mislimo da se neće uvećati broj migranata u odnosu na prošlu godinu. Čak je pitanje da li će se dostići cifra od prošle godine”, kazao je Mektić.

Smatra kako se može konstatirati da “nema nekog drastičnog povećanja broja migranata, “kao što se ponekad pokušavala stvoriti takva percepcija da je došlo do enormnog povećanja”.

Naveo je kako migranti u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz pravca Europske unije, odnosno iz Bugarske i Grčke, i to jednom rutom preko Srbije, a drugom preko Albanije i Crne Gore.

Prošle je godine, nastavio je, najmanje 15.000 migranata spriječeno da uđe u Bosnu i Hercegovinu, a prema procjenama i pokazateljima, “na tom nivou će biti i ova godina”.

Bez reakcije Predsjedništva BiH

“Ključ rješavanja migracija jeste da se, sa jedne strane, zapriječi koliko god je moguće više i bolje istočna granica Bosne i Hercegovine da migranti ne ulaze. Druga je stvar, nakon njihovog ulaska u Bosnu i Hercegovinu, njihov humanitarni tretman u Bosni i Hercegovini”, naveo je Mektić.

Podsjetio je da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine više puta tražilo informaciju o hitnim mjerama koje se predlažu kako bi se spriječio ulazak migranata.

“Mi smo predlagali nekoliko varijanti, a jedna je da angažujemo i Oružane snage Bosne i Hercegovine, s tim da bi vojska bila nenaoružana i da bi isključivo radila pod nadležnošću Granične policije [Bosne i Hercegovine] i da bi se samo angažovali po pitanju sprečavanja ilegalnih migracija. Drugi prijedlog je bio da na pogodnim mjestima zapriječimo žicu. Treći prijedlog je bio da još neke policijske agencije, osim državnih agencija i Ministarstva unutrašnjih poslova [bh. entiteta] Republika Srpska, mogu pružiti pomoć na zaštiti granice. Ali, ne postoji saglasnost u Predsjedništvu [Bosne i Hercegovine] o tome”, naveo je Mektić.

“Nijedna od tih mjera nije prošla”, zaključio je.

Izvor: Agencije