Oglasi

Ovčije i pseće kosti pomažu golubovima da ponovo lete

Nakon 32 sedmice golubovi sa ovčijim ili psećim ortopedskim kostima bili su u stanju letjeti identično kao i prije operacije.
Ortopedska naprava služi za stabiliziranje povrijeđenog krila kod golubovaEPA/Ilustracija

Ovčije i pseće kosti mogu biti ugrađene u ortopedsku napravu koja služi za stabiliziranje povrijeđenog krila kod golubova i tako pomaže da krilo pravilno zaraste.

Istraživači opisuju tretman koji je jeftiniji i efikasniji od upotrebe metalnih proteza u rehabilitaciji golubova.

„Ne postoji potreba da se inplantati odstrane jer će ih tijelo apsrbovati“, kaže Saifullah Dehghani sa Univerziteta u Shirazu, piše žurnal Heliyon.

„Stoga, inplantanti se mogu koristiti za divlje ptice, kao što su orlovi i druge divlje ptice“, dodaje.

On radi na veterinarskoj klinici na Univerzitetu u Shirazu gdje veoma često susreću divlje ptice koje imaju povrijeđen krila i noge.

Disbalans u letu

Uobičajeno je da se prilikom takvih povreda koriste metalne igle ali su primjetili da prilikom takvih mjera dolazi do disbalansa u letu, prilikom polijetanja ili slijetanja.

Zato je Nazhvanijev tim shvatio da je problem u kostima. Oni su sondirali ovčije i pseće kosti uzimajući kosti sa ranije uginulih životinja i onda su ih ugrađivali u krila golubova.

Nakon 32 sedmice posmatranja golubovi sa ovčijim ili psećim ortopedskim kostima bili su u stanju letjeti identično kao i prije operacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.