Ovako Izrael priprema špijune protiv Irana

Sve se dešava u kontekstu skrivenog rata koji uzima sve više maha između Tel Aviva i Teherana (Reuters)

U gradu Petah Tikva u Izraelu srednja škola obrazuje kadar koji će govoriti perzijski jezik i zadovoljiti potrebe izraelskih obavještajnih službi koje traže potencijalne regrute sa znanjem ovog jezika. Sve se to dešava u kontekstu skrivenog rata koji uzima sve više maha između Tel Aviva i Teherana zbog iranskog nukleranog oružja i utjecaja Teherana u regionu.   

Srednja škola Ben Gurion u Izraelu još od 2015. godine vodi poseban i jedinstven program u izraelskom obrazovnom sistemu koji učenicima 11. i 12. razreda pruža priliku za specijalizaciju perzijskog jezika i kulture. Program se provodi pod nadzorom bivšeg državnog oficira za sigurnost Pinija Shmilovicha.

Šezdesetogodišnji Shmilovich kaže da mnogi učenici koji su završili ovaj program sada već služe u izraelskim obavještajnim službama, koje su ranije organizirale interne kurseve perzijskog jezika za svoje kadrove. Prema tome, zapošljavanje učenika koji su prošli kroz ovaj program u srednjoj školi ukazuje na potrebu obavještajnih službi za dodatnim kadrovima koji govore perzijski jezik, tvrdi on.       

Iranska nuklearna arhiva

Ovakva zainteresiranost za učenjem perzijskog jezika dolazi u vrijeme kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkrio da je izraelsko Ministarstvo odbrane došlo do ogromne količine tajnih iranskih dokumenata o nukleranom programu. Tel Aviv je rekao kako ti dokumenti moraju biti što prije prevedeni i analizirani.     

”Mislim da je Iran bio i da će biti jedan od glavnih problema sa kojima se suočava država Izrael. Stoga smatram da trebamo pripremiti ljude sa znanjem i iskustvom u ovoj oblasti”, kazao je Shmilovich.

Svake godine ovaj obrazovni program završi oko 25 učenika koji postaju potencijalni kandidati za pridruživanje obavještajnim službama u Izraelu. Shmilovich pojašnjava da će se obavještajne agencije oslanjati na pomoć svršenika ovog programa prilikom prevođenja i analiziranja tajnih iranskih dokumenata, nazvanih kao ”iranska nuklearna arhiva”.  

Odabir najboljih

Veliki broj Jevreja iz Irana je migrirao u Izrael u pedesetim godinama 20. stoljeća i nakon Iranske revolucije 1979, što je izraelskim obavještajnim službama pružilo odličnu priliku da izaberu najbolje kandidate koji tečno govore perzijski jezik kako bi ih angažirali kao svoje operativce. 

Međutim, prestankom migracije Jevreja, sredstva za učenje ovog jezika u Izraelu svela su se na pohađanje nastave u školama ili obavještajnim službama, ili na slušanje radio stanica koje emitiraju svoj program za imigrante iz Irana.  

Izvor: Agencije